Vineri, 12 Octombrie 2018 10:56

Tabăra de Sculptură de la Ploieşti avansează în ritm rapid. Autorităţile caută soluţii rapide pentru socluri, deoarece acestea nu au fost incluse în hotărârea CL

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Lucrările de creaţie de la Tabăra Naţională de Sculptură dedicată Centenarului avansează în timp record la numai 11 zile de la startul evenimentului. Lucrul acesta parcă i-a luat prin suprindere pe reprezentanţii administraţiei locale care nu au prevăzut în buget ridicarea soclurilor dedicate statuilor.

Evenimentul se a desfăşoară în perioada 1 octombrie - 31 octombrie 2018 în Parcul Municipal Vest-Ploieşti, urmând ca toate creaţiile care vor fi realizate aici să rămână în patrimoniul Ploieştiului.

Tabăra este organizată de Primărie şi Casa de Cultură "I.L. Caragiale" Ploieşti, în parteneriat cu filiala Ploieşti a Uniunii Artiştilor Plastici, Asociaţia 24pharte, Parcul Municipal Vest, TCE, SGU, Filarmonica „Paul Constantinescu“ şi Teatrul „Toma Caragiu“.

Artiştii Taberei Naţionale de Sculptură au anunţat că au ajuns la un stadiu de aproximativ 50% cu lucrările dedicate temei România 100.

Sâmbătă, cu ajutorul unei macarale vor întoarce lucrările pentru a fi prelucrate şi pe cealaltă parte.

Întrebarea care i-a surprins pe cei din administraţia locală a fost cea legată de socluri.

Sculptorul Ştefan Petri a arătat că este foarte important ca de săptămâna viitoare să înceapă lucrările la socluri, aferente celor şapte lucrări, precizând că este important ca betonul să aibă timp să se întărească la timp pentru ca la finalul taberei să poată susţine mase de câteva tone.

Potrivit consilierului Sorin Văduva şi a directorului Casei de Cultură, Gelu Ionescu, această sarcină va trebui îndeplinită de către Administraţia Parcului Municipal Vest.

Şi amplasarea lucrărilor a iscat un scurt schimb de replici, deoarece consilierul Sorin Văduva a declarat că statuile vor intra în patrimoniul municipalităţii şi aceasta va decide unde vor fi amplasate, nefiind exclusă expunerea lor inclusiv în centrul oraşului.

Aici artiştii nu au fost de acord, arătând că aceste creaţii trebuie amplasate grupat de preferat în faţa Centrului de Excelenţă din apropierea Parcului Municipal.

„Noi ar trebui să ne gândim unde vor fi poziţionate. În această zonă de intrare în parc ar fi foarte bine. Luni ar fi foarte bine să se înceapă lucrările la socluri pentru că trebuie minim 7 zile ca betonul să se întărească. Se poate face aici un muzeu de artă contemporană“, a declarat“, artistul Ştefan Petri.

Până la urmă consilierul Sorin Văduva a admis că municipalitatea va respecta dorinţa artiştilor, lucru întărit şi de Gelu Ionescu, directorul Casei de Cultură.

Potrivit, lui Marcel Bejgu, reprezentantul Uniunii Artiştilor Plastici Prahova, este prima tabără de sculptură care se organizează la Ploieşti şi se doreşte ca pe viitor astfel de evenimente să se permanentizeze, mai ales că costurile sunt destul de mici din partea municipalităţii.  

Cei şapte artişti, Dan Daniel; Maxim Dumitraș; Alfred Dumitriu; Bogdan Severin Hojbotă; Petre Virgiliu Mogoșanu; Eugen Petri; Ion Zderciu, dezvoltă în volum diverse subiecte înscrise temei Centenarului, dar cu o puternică amprentă personală, pentru că asta înseamnă creaţie plastică.  

Lucrările sunt realizate în marmură de Ruşchiţa, o marmură specială cu o densitate mare şi foarte rezistentă în timp la eroziune.

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.