Marți, 23 Octombrie 2018 13:49

Cu două săptămâni înainte de startul Festivalului de Teatru "Toma Caragiu", cele mai multe dintre spectacole sunt SOLD-OUT

Scris de  Andrei Costache
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Organizatorii ediției a VIII-a a Festivalului de Teatru "Toma Caragiu", care va avea loc la Ploiești, între 6 și 11 noiembrie, au organizat, marți, cu două săptămâni înainte de ridicarea cortinei, o conferință de presă pentru prezentarea evenimentului cultural al toamnei, găzduit de municipiu. Momentul este unul potrivit pentru a măsura valoarea la care a ajuns festivalul, dar și pentru a puncta nivelul publicului ploieștean care, așa cum au subliniat aceștia, a devenit capabil să realizeze propria selecție și nu mai este atras în sală doar de numele unui actor celebru ci, mai nou, și de titlul spectacolului sau chiar de numele regizorului.

Prin urmare, selecționerii actualei ediții - Miriam Dumitrescu, coordonatorul evenimentului, Mihalea Rus, directorul TTC Ploiești, și regizorul Radu Dinulescu, un colaborator apropiat al teatrului ploieștean - au făcut tot posibilul ca și de această dată să se ridice la nivelul din ce în ce mai înalt impus chiar de spectatori, încercând, totodată, în completarea eforturilor pe care le depun de mai multă vreme, să aducă publicul la teatru, dar, în măsura în care este posibil, și teatrul cât mai aproape de public.

"În realizarea selecției am pornit de la convingerea că festivalul trebuie să fie o sărbătoare pentru oraș și să aducă bucurie pentru fiecare. De aceea, în program se regăsește o varietate de genuri: de la comedii și spectacole de dramă la circ contemporan, spectacole stradale și spectacole concert", a spus Miriam Dumitrescu despre ediția care marchează mai multe premiere.

Una dintre ele este dată de faptul că, pentru prima dată de la lansarea festivalului, vorbim despre o ediție internațională care va aduce la Ploiești actori și spectacole din Franța, Spania, Macedonia și Republica Moldova.

Pe de altă parte, festivalul iese, de-a dreptul, în stradă, datorită celor două reprezentanții ale spectacolului "Aigua", susținut de NUC Teatre Company (Spania), programate pe 10 și 11 noiembrie, de la ora 16.00, în centru, pe esplanada palatului Culturii.

Se anunță un spectacol la înălțime, din toate punctele de vedere. Actorii vor face acrobații pe catalige și ... vor fi uzi fleașcă, așa că ar fi bine ca vremea să țină cu ei. Dar va fi, spune Radu Dinulescu, ceva cu adevărat nemaivăzut la Ploiești. În plus, intrarea va fi liberă și, cine știe, poate va convinge cât mai mulți ploieșteni să se apropie de teatru.

Oricum, pornind de la acest tip de spectacol dezvăluim și o altă premieră. Radu Dinulescu a explicat, marți, că și-a dorit să aducă în festival acest nou tip de spectacol, o îmbinare fascinantă între teatru și circ. Din aceeași categorie este și "Ole!", programa pentru joi, 8 noiembrie, și susținut de Elodie Hatton (Franța).

Revenind la valoarea festivalului, la acest moment, potrivit organizatorului, apriximativ 80% dintre evenimentele cu bilete sunt sold-out. Primele la care locurile s-au ocupat, chiar din prima zi în care biletele au fost puse în vânzare, sunt spectacolele "Shylock", din 9 noiembrie, în regia lui Horațiu Mălăele (cu Horațiu Mălăele și George Mihăiță) și "Stage dogs", din 11 noiembrie, în regia lui Florin Piersic jr. (cu Florin Piersic jr. și Marcel Iureș). 

Nici pentru reprezentația Teatrului "Toma Caragiu" nu mai sunt locuri disponibile, spectacolul ales să intre în festival, din partea gazdelor, fiind "Zaraza". Deși se joacă la Casa de Cultură a Sindicatelor, toate biletele au fost vândute.

Pentru această ediție, care beneficiază de un buget de aproximativ 700.000 de lei, la care se adaugă și contribuția consistentă a sponsorilor, prețul unui bilet variază, în funcție de spectacol, între 30 și 50 de lei, iar organizatorii au pregătit și pachete în valoare de 220 de lei, preț în care este inclus accesul la șase dintre spectacolele incluse în program.

Citiți și:  Prima ediție internațională a Festivalului de Teatru "Toma Caragiu", între 6 și 11 noiembrie, la Ploiești. Vezi programul complet

În total, în agenda festivalului se regăsesc 21 de reprezentanții, la sala Teatrului "Toma Caragiu", sala Teatrului de Animație pentru Copii și Tineret "Imaginario",  Casa de Cultură a Sindicatelor, sala Filarmonicii "Paul Constantinescu", showroom-ul BMW, berăria "Curtea Berarilor" și pe esplanada Palatului Culturii.

 

 

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.