Luni, 14 Ianuarie 2019 09:18

ZIUA CULTURII NAȚIONALE | Personalitățile culturii românești vor fi omagiate în Prahova, pe 15 ianuarie. Evenimente cu intrare liberă, la teatru și în muzeele din județ

Scris de  Andrei Costache
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ziua Culturii Naționale, celebrată anual, pe 15 ianuarie, data nașterii poetului național Mihai Eminescu, va fi marcată la Ploiești prin evenimente organizate de instituțiile de cultură din municipiu.

Biblioteca Județeană "Nicolae Iorga" găzduiește marți, la împlinirea a 169 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu, conferința "Eminescu și credința", susținută de prof. univ. dr. Elis Râpeanu, intitulată „Eminescu şi credința”, cu participarea, în calitate de invitat special, a prof. Nicolae Angelescu, inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Prahova. Momentul va fi urmat de depuneri de flori la monumentul poetului Mihai Eminescu, situat în zona centrală a orașului.

Conferința este organizată de Consiliul Județean Prahova, Primăria Ploiești, ISJ Prahova și Biblioteca Județeană "Nicolae Iorga".

De la ora 13.00, la Palatul Culturii, de această dată în rotonda Bibliotecii, Centrul Județean de Cultură Prahova vă invită la vernisajul expoziției "Ritmuri cromatice sub bolta cerului eminescian", a membrilor cercului "ARCADE", reunind lucrări semnate de Ioan Titus Drăghicescu, Ion Ioniță, Mihaela Dragomir, Cristina Popescu, Florin Bârsan și Adrian Zarogodnei.

Concert de excepție și intrare liberă la spectacolul TTC Ploiești

Tot marți, de la ora 19.00, Filarmonica „Paul Constantinescu” îi invită pe ploieșteni la concertul aniversar dedicat Zilei Culturii Naționale, care va avea în program lucrări de  Ludwig van Beethoven. Spectatorii vor avea ocazia să asculte sonata “Kreutzer”, op. 49 pentru vioară şi orchestră – arr. Mircea Luculescu, precum şi sonatele op. 90 în mi minor şi op. 101 în La major, pentru orchestră simfonică – arr. Mircea Luculescu. La pupitrul dirijoral al orchestrei simfonice se află maestrul Ovidiu Bălan, iar solist al serii va fi celebrul violonist Gabriel Croitoru.

În aceeași seară, de la ora 18.30, Teatrul „Toma Caragiu” va oferi iubitorilor genului cea mai recentă premieră, „Piatra din casă”, de Vasile Alecsandri, în regia artistică a lui Alexandru Dabija. Intrarea a spectacol va fi liberă, pe baza tichetelor eliberate de agenția teatrală.

Marți după-amiază, începând cu ora 17.00, la Muzeul Județean de Artă „Ion Ionescu Quintus” va avea loc cea de-a VII-a ediție a Concursului interjudețean de recitări “Ca un luceafăr am trecut prin lume”. Competiția, organizată de Casa de Cultură « I.L.Caragiale » se adresează actorilor amatori de toate vârstele.

Sărbătorirea Zilei Culturii Naționale a fost sărbătoare propusă de Academia Română în urmă cu 10 ani și consfințită legislativ de Parlamentul României prin Legea nr. 238/2010. Nu întâmplător a fost aleasă, ca dată, ziua de 15 ianuarie, care coincide cu ziua aniversară a lui Mihai Eminescu. La fiecare început de an, românii aduc, astfel, un omagiu, celui mai mare poet național, dar totodată au prilej de reflecție asupra rolului pe care cultura îl are în păstrarea și cultivarea identității naționale, în condițiile diversității europene.

Pe parcursul zilei, Eminescu și alte personalități culturale vor fi omagiate la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova și secțiile sale, din Ploiești și din județ:

 

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.