Joi, 07 Februarie 2019 13:08

„Domeniul Cantacuzino Florești. Despre trecut, prezent și viitor”. Volumul dedicat impunătorului domeniu din Florești - Prahova va fi lansat joi seară, în Capitală

Scris de  Andrei Costache
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Domeniul Cantacuzino Florești și Editura Simetria organizează joi seară, de la ora 18.00, lansarea  volumului „Domeniul Cantacuzino Florești. Despre trecut, prezent și viitor”, un proiect editorial realizat în colaborare cu Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Cartea prezintă "o scurtă poveste ilustrată a Domeniului Cantacuzino de la Florești și a celor mai importante componente ale sale. Ea se bazează pe o trecere în revistă a istoriei și a personalității lui Gheorghe Grigore Cantacuzino, principalul comanditar al celor mai cunoscute obiective de arhitectură de pe domeniul prahovean - Biserica Sf. Treime, pavilioanele, Turnul de apă și Palatul «Micul Trianon». Urmează apoi o preumblare ilustrată prin vechiul parc al domeniului, care se încheie cu o poveste a prezentului și o viziune proiectată astăzi, pentru viitor. Patrimoniul reprezintă identitatea și trecutul unei națiuni, fără de care nu poate exista un viitor. Nu întâmplător am ales titlul acestei cărți -«Domeniul Cantacuzino Florești despre trecut, prezent și viitor». Într-adevăr, ca să-l cităm pe filozoful american Lawrence Becker, «trecutul este un ecran pe care fiecare generație își proiectează viziunea viitorului». Viziunea lui Gh. G. Cantacuzino, ale cărui rădăcini erau adânc înfipte în trecutul țării, dar și al Europei creștine, era aceea a unei Românii care putea sta la rând cu Franța în concertul națiunilor europene, prin bogățiile ei, prin artiștii ei, prin valorile pe care le împărtășea cu celelalte țari din Occident", după cum explică Irina Bosyy Ghica, autorul prefeței volumului.

Trebuie menționat că proiectul, care-i are ca autori pe Delia Bălăican, Carmen Tănăsoiu, Mihaela Criticos, Alexandru Mexi, Matei Bogoescu, Pierre Bortnowski, Ioana Tudora, Oana Pîrvu și Mariana Nițu, a fost inclus pe lista proiectelor aflate sub egida Anului European al Patrimoniului Cultural.

Acest proiect editorial s-a alăturat, astfel, unei liste continentale de proiecte culturale și editoriale de referință pentru patrimoniul european.

În această seară, volumul va fi prezentat de Irina Bossy-Ghica, cea care semnează prefața cărții, și Alexandru Beldima,  directorul editurii Simetria.

Lansarea va avea loc în Sala Cantacuzino a Muzeul Național „George Enescu” (București, Calea Victoriei, nr. 114), iar evenimentul va fi îndulcit cu bunătăți la prepararea cărora au contribuit copiii din Florești, dornici să se implice, cum pot, în promovarea proiectului dedicat unuia dintre simbolurile localității lor.

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.