Vineri, 12 Aprilie 2019 15:36

Flora sălbatică a Transilvaniei un proiect susţinut de Prinţul Charles, în premieră la Muzeul Naţional de Artă

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Flora sălbatică a Transilvaniei, proiectul iniţiat de Prinţul Charles de Wales, face obiectul unei expoziţii prezentate în premieră în România la Muzeul Naţional de Artă al României, începând de vineri, până pe 5 mai, arată un comunicat remis MEDIAFAX.
Expoziţia „Flori sălbatice din România. O istorie botanică”, curator Irina Neacşu, aduce în premieră în România albumul floral regal ”The Transylvania Florilegium”, un proiect iniţiat de Prinţul Charles de Wales, care documentează flora sălbatică din Transilvania.
Evenimentul este organizat de Societatea Română a artiştilor Botanici şi Muzeul Naţional de Artă al României, în parteneriat cu BASF.
„Există ceva magic în acest peisaj extraordinar – în dealurile lui unduitoare, pădurile, râurile şi păşunile, satele lui medievale. Şi oamenii lui“, spune Charles de Wales în prefaţa albumului.
Albumul este rezultatul unui efort de studiu de aproape 6 ani, care a adus împreună biologi botanişti şi artişti botanici din toată lumea. În total, peste 70 de artişti, designeri şi meşteşugari au fost implicaţi în producerea acestui album, care reprezintă, în acelaşi timp, un document-arhivă, păstrător al bogăţiei patrimoniului natural românesc, şi o pledoarie îndreptată înspre protejarea şi conservarea acestor comori naturale atât de firave.
„În urmă cu mai puţin de un an, ASR Prinţul de Wales ne făcea onoarea de a revizita muzeul nostru pentru o documentare asupra acuarelelor lui Amedeo Preziosi. Preocuparea Prinţului pentru arta acuarelei, tehnică pe care o practică cu multă îndemânare, dar şi pentru natură, sunt binecunoscute. Într-o fericită formulă, această expoziţie aduce laolaltă acuarela şi subiectul botanic în cele două abordări ale sale, cea morfologică, descriptivă, şi cea artistică, prin opere realizate de artişti botanici contemporani şi prin picturi ale unor importanţi artişti români din secolele XIX şi XX, precum: Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Samuel Mutzner, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady etc. ”, a declarat Liviu Constantinescu, Director General interimar al Muzeului Naţional de Artă al României.
La vernisajul expoziţiei este anunţată prezenţa lui John Akeroyd, botanistul Prinţului Charles de Wales şi coordonatorul proiectului Transylvania Florilegium, Lady Henrietta Pearson, cofondatoare a editurii Addison Publications, care a imprimat albumul The Transylvania Florilegium, Laura Silburn, artistă ale cărei acuarele sunt incluse în albumul floral, dar şi Paulina Anastasiu, directoarea Gradinii Botanice din Bucureşti.
Expoziţia Flori sălbatice din România. O istorie botanică marchează, totodată, şi lansarea oficială a Societăţii Române a Artiştilor Botanici, fondată în noiembrie 2018 la iniţiativa Irinei Neacşu, designer şi artist botanic, cu scopul promovării şi susţinerii artei botanice în România. 

Sursa foto countryliving.com/uk

 

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.