Miercuri, 17 Aprilie 2019 15:54

Echipa Bibliotecii Județene "Nicolae Iorga" din Ploiești este invitată la Congresul Mondial al Bibliotecilor și Informațiilor de la Atena

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cel de-al 85-lea Congres Mondial al Bibliotecilor și Informațiilor al IFLA (Federația Internațională a Asociațiilor și Instituțiilor Bibliotecare) va avea loc în perioada 24 - 30 august 2019, la Atena, iar o invitație oficială la eveniment a fost trimisă și la Ploiești, pentru reprezentanții Bibliotecii Județene „Nicola Iorga”.

Tema congresului din acest an este "Biblioteci: dialog pentru schimbare". Organizatorii au invitat comunitatea internațională a bibliotecilor și științelor informației să discute, să reexamineze, să regândească și să reinterpreteze rolul bibliotecilor ca promotori ai schimbării. 

"Echipa de proiect a Bibliotecii Județene «Nicola Iorga» Ploiești, Prahova, a primit invitația de a participa la Congresul Mondial al Bibliotecilor și Informațiilor - IFLA de la Atena. Această invitație este rezultatul depunerii unei aplicații și a selecționării instituției noastre, care, printr-un poster și diferite alte materiale informative, are posibilitatea să-și prezinte activitatea. Astfel, inițiativele și proiectele Bibliotecii vor putea fi împărtășite colegilor de breaslă din întreaga lume pe toată perioada derulării congresului. Din România doar două biblioteci județene (Ploiești - Prahova și Brașov) și două biblioteci publice locale (Șirna-Prahova și Cotnari-Iași), au primit acceptul de a-și promova activitatea. Considerăm că este o mândrie pentru cei selectați și o invitație onorantă. Întotdeauna, astfel de oportunități profesionale oferă un dialog deschis spre noi oportunități", au transmis reprezentanții instituției.

Aceștia subliniază că, "într-o epocă plină de schimbări rapide în sfera socio-economico-tehnologică, bibliotecile trebuie să-și definească rolul de furnizori de informații, promotori ai lecturii, coloniști pentru comunitatea pe care o deservesc, actori-cheie în inovare și actori principali ai schimbărilor în societate. Bibliotecile sunt locuri de întâlnire deschise, libere, democratice, incluzive, participative și mediatori între cunoaștere și oameni. Fiecare bibliotecă din întreaga lume se confruntă cu provocări și depune eforturi pentru încorporarea noilor evoluții tehnologice, alături de schimbările aduse de societatea multiculturală".

"Este știut faptul că, în Atena, a fost înființată prima bibliotecă publică din istorie, cu rolul principal de a stoca, păstra și disemina patrimoniul scris, aproape în același timp cu nașterea Democrației, Filosofiei, Științei și Teatrului. Fața contemporană a orașului, inclusiv noul sediu al Bibliotecii Naționale a Greciei, va oferi posibilitatea de a examina trecutul, prezentul și viitorul bibliotecilor într-o linie continuă, care leagă diferite perioade de istorie în drumul profesiei", au mai punctat reprezentanții Bibliotecii Județene «Nicolae Iorga» Ploiești.

 

 

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.