Vineri, 10 Mai 2019 10:14

Trei evenimente istorice au făcut ca 10 mai să fie o zi de sărbătoare

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În 2015, Camera Deputaţilor a decis ca 10 mai să fie sărbătoare naţională. Trei evenimente sunt legate de această zi în diferite momente istorice ale României.

În 1866, pe 10 mai a fost proclamat Carol I Domnitor al României, la 10 mai 1881, acesta a devenit primul rege al ţării, moment la care 10 mai era deja ziua în care, la 1877, a fost ratificată declararea Independenţei de Stat a României, prin care se desfiinţa tributul plătit de ţară către Înalta Poartă.

Ca zi naţională, 10 mai era şi data la care se organiza bătaia cu flori la şosea, manifestare interzisă în 1917 după ce Bucureştiul a fost ocupat de armata germană, şi reluată după eliberare.
Din 1947, regimul comunist a renunţat complet la sărbătorirea regalităţii, după abdicarea forţată a regelui Mihai I al României.

Legea din 2015 prevede că "Parlamentul, Preşedintele României, Guvernul, celelalte autorităţi publice centrale, precum şi autorităţile administraţiei publice locale organizează manifestări cultural-artistice".

Oficial, ziua nu are un nume, dar, în mod curent, se vorbește despre 10 mai ca fiind  Ziua Regelui sau Ziua Regalităţii.

Sursă foto Wikipedia.

 

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.