Luni, 27 Mai 2019 13:39

Biblioteca "Nicolae Iorga" Ploieștiul găzduiește, în această săptămână, două evenimente culturale de excepție

Scris de  Andrei Costache
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Aurora Liiceanu va veni marți, pe 28 mai, la Ploiești, pentru lansarea volumului "Tânăra cu părul alb - Misterul Nabokov", care va avea loc la Sala Marea Unire a Palatului Culturii începând cu ora 12.00. Evenimentul organizat de Biblioteca "Nicolae Iorga" din Ploiești va fi urmat și de o sesiune de autografe, pentru ca miercuri, de la ora 13.00, tot aici să aibă loc lansarea volumului semnat de profesorul universitar Anca Nedelcu și fiica sa, de numai 13 ani, un proiect dedicat unora dintre geniile neamului românesc.

Cartea Aurorei Liiceanu a apărut anul acesta, la Editura Polirom, reprezentând o incursiune în ceea ce a însemnat, mai ales în planul relațiilor și al căsniciei, viața lui Vladimir Nabokov, unul dintre cei mai importanţi scriitori ai secolului XX: "Provenind dintr-o familie aristocratică, a părăsit Rusia natală de teamă bolşevicilor şi a locuit în Germania, Franţa şi Statele Unite înainte să se stabilească definitiv în Elveţia. Datorită personalităţii charismatice, a avut foarte mulţi admiratori. Şi iubite. Cu toate acestea, a rămas alături de Vera, cea care i-a fost soţie timp de 52 de ani. Cei interesaţi de viaţa lor de familie au la dispoziţie numeroasele interviuri ale lui Vladimir, scrisorile sale către Vera, însă nu şi vocea Verei. Vera a stat mereu în umbra soţului ei, şi-a distrus scrisorile destinate acestuia şi a păstrat o tăcere totală în privinţa relaţiei lor. Încercând să înţeleagă ce anume i-a făcut să rămână împreună atâta timp, Aurora Liiceanu analizează, pe lângă operele lui Vladimir Nabokov, articole şi cărţi despre cei doi, dar şi mărturiile fiului lor, Dmitri. Vladimir s-a îndrăgostit de mai multe femei. Despre unele iubiri a scris, pe altele le-a amintit în treacăt că fiind simple aventuri neimportante. Vera i le-a tolerat pe toate şi l-a susţinut întotdeauna necondiţionat. De ce? " se arată în prezentarea volumului care va fi lansat, marți, la Ploiești.

În ceea ce privește proiectul Ancăi Nedelcu, realizat alături de fiica sa, Elena Diana Nedelcu, titlul cărții spune multe despre provocarea pe care au acceptat-o cele două: "Genialii: Antipa - I. Hasdeu - Vuia - Brâncuși - Enescu. 1886 - Un an din copilăria lor".

 

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.