Miercuri, 10 Iulie 2019 13:42

Turn, locuinţe şi obiecte de lux, unice în estul Europei, descoperite de arheologi în județul Galați

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Arheologii au descoperit, în complexul de la Tirighina-Barboşi, la ieşirea din Galaţi, un turn unic în estul Europei, dar şi mai multe locuinţe şi obiecte de lux din secolul II după Hristos. Cercetările se desfăşoară în cadrul unui proiect al Primăriei Galaţi.

Situl arhelogic de la Tirighina-Barboşi conţine un castru roman de la începutul primului mileniu construit peste o veche aşezare dacică.
Obiectivul este singurul monument istoric din Moldova atestat în secolele 2-3 după Hristos şi este aşezat peste o rezervaţie paleontologică de fosile de moluşte vechi de 400.000 de ani.

Monumentul de importanţă naţională va fi restaurat pentru a fi vizitat, iar în zonă vor fi construite o alee de acces, o parcare, un muzeu şi un amfiteatru pentru evenimente în aer liber. O atenţie deosebită va primi turnul din interiorul sitului, acesta fiind o construcţie unică în estul Europei.

„Este unic pentru că nu există turnuri cu opt laturi în zona de sud-est a Europei. Nu avem până acum analogii pentru acest tip de turn. Are un diametru de opt metri, un turn care avea cel puţin un nivel şi de acolo se puteau observa toate împrejurimile: spre Siret, spre nord, spre est, către Dunăre. Noi am găsit în interiorul lui cinci monede care sunt încadrate la mijlocul secolului II după Hristos”, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, arheologul Gabriel Jugănaru, potrivit MEDIAFAX.

În urma cercetărilor recente, în situl arheologic de la Galaţi au mai fost descoperite locuinţe din secolul II care vor fi restaurate pentru a fi introduse în circuitul turistic. De asemenea au mai fost descoperite obiecte de ceramică de lux, 50 de ştampile, vase, monezi, care vor fi expuse în viitorul muzeu al complexului.

Potrivit sursei citate, proiectul de punere în valoare a complexului se va finaliza în toamna anului viitor.

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.