Miercuri, 07 August 2019 14:22

Peştera femeilor uriașe din Bihor

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

O peşteră din Bihor care ascunde urme ale locuitorilor acestor meleaguri din anul 1600 î.e.n a fost descoperită acum 35 de ani. Cercetarea temeinică a bijuteriilor, vaselor, armelor şi, mai ales, a osemintelor umane descoperite în peșteră a început abia anul trecut. Experţii încearcă să afle cine au fost femeile uriaşe înhumate în grotă, ce statut au avut în comunitatea lor şi de ce aceasta a simţit nevoia să le protejeze trupurile, ascunzându-le într-o galerie greu accesibilă, pe care au şi „sigilat-o” cu blocuri mari de calcar.

Potrivit Bihoreanul o echipă de specialişti din Oradea, Cluj şi Bucureşti încearcă să desluşească de ce au fost îngropate în această peşteră mai multe femei, toate la vârste tinere, între 18 şi 25 de ani, cine au fost, de ce au avut înălţimi uriaşe în comparaţie cu semenii lor, şi ce statut au avut acestea.

În peșteră s-au găsit oase de femei şi de bărbaţi, posibil osemintele a mai puțin de 20 de persoane, cele mai multe aparținând unor femei cu un rol foarte important pentru comunitatea din care făceau parte, din moment ce au fost înmormântate cu arme și bijuterii. Că nu erau niște persoane obișnuite o indică și oasele femeilor, care se pare că erau foarte înalte, de aproape 2 metri.

Femeile uriașe au fost fie războinice, și se explică de ce au fost înhumate cu arme, fie şamane despre care se credea că au puteri tămăduitoare şi că pot vorbi cu spiritele și armele găsite în jurul lor au aparţinut, de fapt, bărbaţilor înhumaţi alături de ele, poate chiar cu rolul de a le păzi. Oricare variantă se va confirma, ies la suprafaţă primele detalii despre civilizaţiile care trăiau aici în vechime şi despre care până de curând nu se ştia mai nimic.

Potrivit sursei citate, pe cât de importantă este peştera, pe atât pare de nebăgată în seamă. Pe lângă faptul că decenii la rând n-a fost cercetată, grota nu este clasificată ca monument istoric, ceea ce înseamnă că nu este nici protejată prin restricţii de acces instituite în baza legii. Teoretic, oricine e liber să intre în ea.
Pentru a o securiza, prioritatea echipei de cercetători ar trebui să fie clasarea ei, ceea ce ar însemna că nu va putea fi vizitată decât strict în scopuri ştiinţifice şi nu va putea fi distrusă. Totuşi, demersurile în acest sens abia au început.
Arheologii nu se pronunţă cu privire la viitorul peşterii, dar sunt de părere că ea ar trebui oarecum publicului, dându-i şansa să vadă vestigiile găsite pe aceste meleaguri.

Fie că au fost războinice sau vrăjitoare, uriaşele din Bihor trebuie să aibă parte de faima meritată.

Sursă foto Bihoreanul.

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.