Miercuri, 16 Octombrie 2019 08:31

Marea actriță Tamara Buciuceanu Botez s-a stins din viață marți după-amiază, la vârsta de 90 de ani

Scris de  Andrei Costache
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

S-a mai stins o stea a teatrului și cinematografiei românești. Marea și îndrăgita actriță Tamara Buciuceanu-Botez s-a stins din viață marți după-amiază, la câteva zile după ce fusese internată la secția Terapie-Intensivă a Spitalului Elias din București. În cursul zilei de ieri, medicii anunțau că starea acesteia s-a înrăutățit pentru ca, după numai câteva ore, vestea decesului acesteia să îndolieze o țară întreagă de oameni care i-au savurat replicile date în stilu-i inconfundabil în rolurile memorabile jucate de-a lungul unei cariere de aproape șapte decenii.

Născută în 1929 la Tighina (Republica Moldova), Tamara Buciuceanu-Botez a absolvit cursurile Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti la clasa profesorului Ion Bălţăteanu în 1952, după ce îşi începuse studiile de actorie în 1948 la Institutul de Teatru „Vasile Alecsandri” din Iaşi.

Tamara Buciuceanu-Botez reprezintă o imagine plină de viaţă pentru fiecare generaţie de spectatori, fiind unul dintre acei actori fermecaţi a căror apariţie nu poate trece neobservată, fie că e vorba de scenele marilor teatre din România sau de marele şi micul ecran.

Între 1948-1951 frecventează Institutul de Teatru „Vasile Alecsandri” din Iași, însă în anul IV de studii se transferă la București, la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, la clasa profesorului Ion Bălţăteanu (asistentă Sorana Coroamă). A absolvit în 1952.

Este una din reprezentantele generației de aur a teatrului românesc. A fost supranumită "Doamna comediei românești", fiind una dintre figurile legendare ale teatrului de comedie. A jucat în peste 25 de filme, personajul său emblematic fiind profesoara Isoscel din seria "Liceenii". În luna august împlinise venerabila vârstă de 90 de ani și 66 de ani de la debutul pe scenă.

A jucat pe scenele marilor teatre ale capitalei precum: Giulești, Bulandra, Național, Teatrul de comedie etc. A interpretat-o pe Coana Chiriţa pe scena Teatrului Național din Iași. A avut roluri importante în teatru în piese precum "Coana Chiriţa", "Romeo și Julieta la început de noiembrie", "Scaunele", "Cumetrele", "Doctor fără voie", "Nepotul", "Așteptând la arlechin", "Domnișoara Nastasia", "Mamouret" etc. Cartea de vizită a carierei sale rămâne fără îndoială personajul Vicăi Delca din piesă "Dimineață pierdută", după Gabriela Adameșteanu.

De asemenea Tamara Buciuceanu a făcut o carieră impresionantă și în televiziune, memorabile fiind cupletele sale din programele de Revelion.

Din lista filmelor în care a dat savoare personajelor pe care le-a interpretat amintim "Titanic vals", "Blestemul pământului, blestemul iubirii", "Toate pânzele sus", "De ce trag clopotele, Mitică?", "Primăvara bobocilor", seria "Liceenii", "Declarație de dragoste", "Cuibul de viespi", "Jocul de-a vacanța", "Chirița în provincie", "Nunta mută".

Tamara Buciuceanu-Botez a fost sărbătorită de colegii ei, anul trecut, cu câteva zile înainte de Crăciun, la împlinirea a 65 de ani petrecuți pe scenă de marea artistă.  În cadrul evenimentului de la Teatrul Metropolis, actrița a recitat o poezie emoționantă scrisă de un fost coleg de scenă de la Teatrul Tănase. Ultimele versuri i-au făcut să plângă pe mulți dintre cei aflați în sală: „Când nu veți mai mirosi flori de câmp pe scenă seara / Poate vă veți întreba atunci: unde-o fi plecat Tamara?”

Sursa biografie: cinemagia.ro

Sursa foto: adevarul.ro

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.