Miercuri, 11 Septembrie 2013 06:43

Află când îşi începe activitatea Direcţia Antifraudă din ANAF şi care sunt ţintele acesteia

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Direcţia Naţională Antifraudă Fiscală va deveni operativă în maxim o lună, potrivit ministrului Finanţelor Publice, Daniel Chiţoiu. Proiectul de modernizare a administraţiei fiscale va fi implementat, în perioada 2013-2018, în colaborare cu Banca Mondială, iar primele rezultate sunt aşteptate în anul 2015, a declarat preşedintele (ANAF), Gelu Diaconu.

”Îmi doresc ca administraţia fiscală să fie în măsură să reacţioneze operativ la toate informaţiile şi analizele privind evaziunea fiscală şi frauda fiscală. Degeaba constatăm după luni sau ani buni că anumite firme au făcut evaziune fiscală, mergem cu toate structurile de control ale ANAF, le verificăm, stabilim impozite şi taxe suplimentare, majorări şi penalităţi, iar sumele nu se mai încasează niciodată. Evidenţele fiscale sunt încărcate cu sume care nu pot fi recuperate niciodată, pentru că firmele respective ori sunt cesionate, ori nu mai au nici un fel de patrimoniu, ori acţionarii sunt dispăruţi”, a declarat Daniel Chiţoiu.

Ţinta, marii fraudatori

Potrivit ministrului Finanţelor, angajaţii noilor direcţii antifraudă se vor concentra cu preponderenţă pe zona marilor evazionişti. ”Nu mai vreau reclamaţii din partea mediului de afaceri că merg (inspectorii Fiscului - n.r.) în control de nenumărate ori într-o lună, o jumătate de an sau un an şi verifică numai aspecte formale. Vreau ca această structură să meargă la marea evaziune fiscală şi fraudă fiscală şi la activităţile de contrabandă. Rolul Direcţiei Antifraudă este să schimbe comportamentul celor care au intenţia sau fac evaziune fiscală, de a-i prinde şi de a le confisca sumele, să le recupereze operativ”, a afirmat Chiţoiu.

Primele rezultate, în 2015

În 2015, Fiscul va achiziţiona sistemul-pilot de implementare a noului sistem de administrare a veniturilor, a precizat preşedintele ANAF, Gelu Diaconu. Proiectul, realizat în colaborare cu Banca Mondială, este în valoare de 70 milioane de euro şi va oferi asistenţă financiară şi tehnică pentru procedurile de colectare a veniturilor, tehnologie informatică şi alte tipuri de infrastructură tehnologică, pregătire profesională. Conform proiectului, în urma implementării acestuia se aşteaptă creşterea nivelului veniturilor colectate, ca pondere în PIB, creşterea conformării voluntare cu 5% la declararea impozitelor principale, scăderea costului colectării de la 1,1 la 0,9%, creşterea cu 15% a satisfacţiei contribuabililor, scăderea costurilor de conformare pentru persoanele juridice de la 222 ore pe an la 176 ore pe an. Cea mai mare parte a resurselor financiare din proiect va fi destinată achiziţionării de echipament informatic - 72%, 50 milioane euro, din care 32 milioane euro pentru software. Pentru achiziţionarea de servicii tehnice sunt alocate 3,4 milioane euro (5%), pentru asistenţă tehnică şi consultanţă - 12 milioane euro (17%), pentru cursuri de formare profesională - 3,5 milioane euro (5%).

 

 

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.