Joi, 03 Octombrie 2013 16:23

Emil Calotă, vicepreşedinte ANRE: pierderile din sistemul energetic național au ajuns la 40%

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pierderile din sistemul energetic național au ajuns la 40% și sunt pe consumatorul final, în timp ce Sistemul de Alimentare Centralizată cu Energie Termică (SACET) are nevoie de investiții de aproximativ un miliard de euro pentru a fi competitiv, conform datelor prezentate, joi, în cadrul dezbaterilor din Comisia pentru industrii și servicii din Camera Deputaților, de către Emil Calotă, vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE). „Potrivit ultimei evaluări naționale făcută pe eficiență energetică, 40% din consumul final de energie din România aparține consumului rezidențial. Pierderile sunt în aceeași proporție, de 40%, și sunt pe consumatorul final. Pe zona de SACET-uri, pierderile înseamnă 70% din acest 40%, iar evaluarea care a fost făcută la acel moment arată că necesitatea de investiții în SACET-urile din România, pentru cele 33 de orașe aflate încă în sistemul centralizat, însemnau 4,25 de miliarde de lei, ceea ce reprezintă aproximativ un miliard de euro”, a afirmat Emil Calotă, potrivit Agerpres.

Acesta a adăugat că, în exercițiul financiar 2014-2020, fondul alocat pentru domeniul eficienței energetice se ridică la 238 milioane de euro. „Datele pe care le-am primit de la Organismul Intermediar de Energie /OIE/ ne spun că, pentru exercițiul financiar 2014-2020, fondul pentru eficiența energetică înseamnă 238 de milioane de euro. Vom vedea ce putem face, iar în acest sens Ministerul de Finanțe joacă și va juca un rol-cheie în găsirea modalităților de finanțare și de promovare a programelor de eficiență”, a menționat oficialul ANRE.

Cele mai noi date ale Institutului Național de Statistică, publicate în 23 septembrie 2013, arătau că producția de energie electrică s-a diminuat cu 6% (2,116 miliarde KWh), în primele șapte luni ale anului, comparativ cu perioada similară din 2012, iar consumul de energie electrică a fost cu 7,5% mai mic și s-a cifrat la 28,971 miliarde KWh.

Iluminatul public a înregistrat o scădere cu 9,5%, în timp ce consumul populației a scăzut cu 1,3%.

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.