Vineri, 04 Octombrie 2013 15:35

Facturi mai mici la energia electrică

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a propus Guvernului reducerea cu 10% a bonusului de cogenerare de înaltă eficiență de la 1 ianuarie și cu 35% de la 1 iunie 2014, a declarat joi, Niculae Havrileț, președintele ANRE.

 ANRE a făcut o analiză pentru a vedea dacă există o supracompensare a celor care primesc bonusuri în cogenerare de înaltă eficiență. Am constatat că există o astfel de supracompensare, prin urmare am propus Guvernului reducerea de la 1 ianuarie cu 10% a acestor bonusuri și de la 1 iunie cu 35%. Reducerea va fi aplicată pentru toți producătorii de energie, nu doar pentru unii dintre ei', a spus Havrileț, scrie Agerpres.

Potrivit acestuia, reducerea bonusurilor va duce la micșorarea cu 0,5% a facturii finale într-o primă fază, urmând ca, de la 1 iunie, factura să se reducă cu alte 2-3% în urma acestei măsuri.

'Nu este nevoie să notificăm Comisia Europeană pentru a lua această măsură, întrucât este vorba de reducerea acestor bonusuri, nu de creșterea lor. Urmează ca Executivul să aprobe o hotărâre prin care legislația actuală va fi modificată', a completat șeful ANRE.

Contribuția pentru cogenerarea de înaltă eficiență a fost introdusă la 1 aprilie 2011 și este în prezent de 23,1 lei pe MWh. Taxa este plătită de toți consumatorii de energie și este evidențiată separat pe factura de electricitate. Banii astfel obținuți sunt primiți drept bonus de către producătorii de energie în cogenerare (energie electrică și termică simultan) care au o eficiență de peste 70% a instalațiilor, pentru a stimula investițiile în modernizarea echipamentelor.

În luna aprilie, vicepreședintele ANRE, Emil Calotă, declara că instituția pe care o reprezintă analizează dacă acordarea acestor bonusuri este justificată în funcție de costurile de producție ale fiecărei centrale.

'Vom analiza în ce situații este vorba de supracompensare, iar pentru acei producători bonusul va fi redus. Efectele vor putea fi resimțite de la 1 ianuarie 2014, iar factura finală ar putea să scadă', a spus vicepreședintele ANRE.

 FOTO: http://www.actualitati.md

 

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.