Marți, 08 Octombrie 2013 08:31

Ce e mai rentabil: Banii la saltea sau depozitele bancare?

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Niciuna dintre cele mai mari 15 bănci din România nu mai oferă dobânzi la depozitele în lei care să permită clienţilor să se aleagă cu un minim câştig real la scadenţă, potrivit unei analize Capital. Unul dintre cele mai absurde comisioane percepute în România, unic în Europa, este comisionul de retragere de numerar clienţilor care aleg să scoată banii la scadenţă.

Doar două bănci de talie foarte mică (Banca Feroviară şi TBI Bank) mai oferă randamente care să permită clienţilor cu depozite în lei să se aleagă cu un minim câştig real după scadenţă.

Conform calculelor Capital, nici măcar una dintre cele mai mari 15 instituţii de credit, care adună peste 95% din totalul depozitelor din România, nu mai poate fi atractivă pentru un client care aşteaptă să şi câştige ceva din plasarea economiilor.

La un depozit în valoare de 5.000 de lei constituit pe o perioadă de trei luni, adică cea mai utilizată scadenţă, pierderile reale ajung până la 58 de lei.

Mai mult, în cazul uneia dintre cele mai mari bănci, adică Unicredit, depozitul pe trei luni aduce chiar şi pierderi nominale, adică retragi, la propriu, mai puţini bani decât ai depus. În cazul celorlalte scadenţe clasice, adică 1 lună, 6 luni şi un an, situaţia este chiar mai tristă, având în vedere că dobânzile sunt mai mici, netrecând de 3,5% în medie.
Valul de reduceri de dobânzi s-a pornit la doar o săptămână după ce Banca Naţională a României a intrat într-un ciclu de relaxare monetară, care presupune reducerea dobânzii de politică monetară, în fapt costul la care băncile comerciale se împrumută săptămânal de la BNR. Scopul declarat al BNR, exprimat răspicat de guvernatorul Mugur Isărescu, a fost acela de a încuraja creditarea prin reducerea costurilor. Bancherii au înţeles însă cu totul şi cu totul altceva.

Dobânzile la depozite au ajuns la noi minime istorice. Doar patru bănci mai au dobânda de 5% sau ușor peste, Marfin, Feroviara, TBI Bank și Piraeus Bank. Majoritatea băncilor practică remunerarea dobânzilor la depozitele populației la același nivel sau chiar sub nivelul dobânzii-cheie a BNR, de 4,5%. Băncile din top 5 (mai puțin BRD) practică dobânzi sub 4%, câteva dintre ele ajungând chiar și sub nivelul ratei Robid la trei luni (rata la care băncile îşi plasează lichidităţi între ele), de 3,35%.
Aceasta este însă doar una dintre faţete, întrucât băncile au umblat şi la dobânzile clienţilor care au deja un depozit constituit. Aceştia au ajuns să aibă dobânzi chiar mai mici de 2%.

 FOTO: gds.ro

 

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.