Vineri, 06 Iulie 2018 15:11

Sprijinul pentru angajatorii care încadrează absolvenți, ucenici sau persoane aproape de vârsta de pensionare va fi majorat la 2.250 de lei

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Executivul a adoptat, joi, un proiect de hotărâre pentru completarea unor acte normative din domeniul forţei de muncă. Principalele modificări se referă la majorarea primei de activare acordate șomerilor, respectiv majorarea semnificativă a ajutoarelor de la stat pentru angajatorii care încadrează absolvenți sau care încheie contracte de ucenicie.

Astfel, șomerii înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, de cel puţin 30 de zile, care nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj, în situaţia în care se angajează cu normă întreagă, pentru o perioadă mai mare de 3 luni, ulterior datei înregistrării la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, vor beneficia de o primă de activare în valoare de 1.000 lei, neimpozabilă, fațăde 500 de lei, valoarea actuală. Aceasta se va plăti în două tranșe, jumătate la data angajare, iar restul după expirarea perioadei de 3 luni de la angajare, cu mențiunea că prima de activare nu se cumulează cu prima de inserție şi cu prima de instalare.

De asemenea, angajatorii care încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, şomeri în vârstă de peste 45 de ani, şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale, şomeri de lungă 3 durată sau tineri NEET vor primi lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, o sumă în cuantum de 2.250 lei, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin 18 luni.

Până acum, sprijinul acordat pentru salariați din aceste categorii era de numai 900 de lei/ lună.

Și angajatorii care încadrează în muncă, potrivit legii, şomeri care, în termen de 5 ani de la data angajării, îndeplinesc, conform legii, condiţiile pentru a solicita pensia anticipată parţială sau de acordare a pensiei pentru limită de vârstă, dacă nu îndeplinesc condiţiile de a solicita pensia anticipată parţială, beneficiază lunar, pe perioada angajării, până la data îndeplinirii condiţiilor respective, de o sumă în cuantum de 2.250 lei.

Angajatorul care încheie un contract de ucenicie, în condiţiile prezentei legi, beneficiază, la cerere, pe întreaga perioadă de derulare a contractului de ucenicie, de o sumă în cuantum de 2.250 lei/lună, acordată din bugetul asigurărilor de şomaj în limita fondurilor alocate cu această destinaţie. Aceeași sumă va fi acordată luna și angajatorul care încheie un contract de stagiu, în condiţiile legii.

Foto cu caracter ilustrativ

 

 

 

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.