Duminică, 30 Decembrie 2018 10:03

Ministrul Finanţelor discută despre ROBOR şi accizele la combustibil şi tutun. Vezi planurile pentru 2019!

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat sâmbătă că va cere Consiliului Concurenţei o investigaţie legată de ROBOR, afirmând şi că, în opinia sa, modalitatea de verificare trebuie schimbată, astfel încât raportările Consiliului să nu mai fie date la un an sau doi, ci la trei sau şase luni.

"Nu e intenţia de a taxa băncile, ci de a le descuraja de a avea un nivel de dobândă ridicat. Nu am prevăzut niciun leu ca urmare a acestei măsuri în bugetul pe anul viitor. Ne dorim să fie cât mai jos acest ROBOR ca să nu taxăm activele băncilor", a declarat ministrul Finanţalor, Eugen Teodorivici, la România TV, cu referire la aşa-zisa taxă pe lăcomie anunţată anterior. Acesta a mai spus că s-au făcut două modificări în ordonanţa de urgenţă, una fiind legată de definirea exactă a activelor financiare ale băncilor. Totodată, ministrul a solicitat şi ca perioada de finalizare a unei cercetări făcute de Consiliul Concurenţei să fie redusă substanţial: "Va urma o altă serie de măsuri. Consiliul Concurenţei să facă o analiză cu noi, să vedem cât s-au împrumutat băncile între ele, cât au împrumutat mai departe (...) Dacă eu cer Consiliului Concurenţei şi care sunt efectele unui astfel de mecanism şi spune în doi trei ani, păi în trei ani economia noastră e...".

Într-un alt subiect, Eugen Teodorovici a declarat că se discută ca accizele pentru combustibili să fie reduse în acelaşi timp cu o plafonare a preţurilor la carburanţi.

Până atunci, de la 1 ianuarie, preţurile la carburanţi pot să crească, în urma indexării a accizei la carburanţi cu inflaţia. "Se încearcă o asociere cu ordonanţa aceasta faimoasă. N-are Guvernul nicio vină. Acestea sunt obligaţiile pe care le ai de aplicat ca ţară membră a Uniunii Europene vizavi de creşterea aceasta a accizei. Sunt directive europene", a spus Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice, sâmbătă, la România TV. Valoarea accizelor din România este de 48% la motorină şi aproximativ 50% la benzină, unul dintre cele mai ridicate la nivel european, a mai subliniat demnitarul de la MFP. "Cu alte cuvinte este loc de manevră. Faţă de preţul de producţie, în România, nivelul acestor taxe este foarte ridicat. Atunci, trebuie un set de măsuri. Putem să discutăm, după cum am spus în toamnă, de o reducere a acestei accize. Dar cum facem să ne asigurăm că această reducere se va regăsi la pompă, pentru că noi, fiind captivi la pompă, cu siguranţă companiile, cum a fost şi cazul reducerii TVA la 9%, în 2015, nu transferă către pompă acea reducere?", a detaliat Teodorovici.

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.