Miercuri, 02 Ianuarie 2019 12:31

ANALIZĂ | Va fi criză imobiliară în 2019?

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pe piața imobiliară, anul 2018 a început cu premise negative. Prețurile crescuseră atât de tare, încât trăiam cu fiorii unei eventuale crize imobiliare. Oamenii s-au grăbit să cumpere, iar pe măsură ce creștea cererea, oferta devenea tot mai scumpă. În primul trimestru din 2018 vorbeam chiar de valori maximale în ceea ce privește majorarea prețurilor. Locuințele ajunseseră să se scumpească cu până la 16%, chiar mai mult decât în perioada dinaintea crizei imobiliare. Apoi, pe la jumătatea anului, lucrurile au început să se stabilizeze. Specialiștii ne-au liniștit pe final de an, spunându-ne că actualul context de piață este diferit față de cel din 2008 și că deocamdată nu suntem pasibili de o criză imobiliară.

Dinamica imobiliară din 2018 a fost una vizibil mai lentă. Neîncrezători în viitorul economic al ţării, cei care îşi propuneau să devină proprietari au ajuns să amâne deciziile pentru o vreme, ceea ce a dus la o calmare a pieței, informează Digi 24. Vânzările de case, apartamente şi terenuri, precum şi eliberarea autorizaţiilor de construcţie au început să scadă. Au fost cumpărate atunci mai puţine locuinţe faţă de aceeași perioadă a anului anterior - o diferenţă de 17 procente și primul semn de răcorire. Chiar şi numărul construcţiilor rezidenţiale începuse să scadă considerabil. După primele 10 luni a fost înregistrat un minus de aproape 27%, comparativ cu 2017, când creşterea era de 75 de procente, mai arată analiza realizată de Digi 24.

Pentru anul 2019, specialiștii văd chiar o stagnare, în contextul în care apetitul s-a temperat, fondurile pentru Prima Casă sunt așteptate să scădă cu 25%, iar nivelul ROBOR la trei luni va avea un nivel de echilibru în jurul valorii de 3,5%.

În ceea ce privește temerile pentru o eventuală criză imobiliară, specialiștii țin să ne liniștească. Un prim argument în acest sens este dat de faptul că prețurile locuințelor se situează încă la un nivel semnificativ mai scăzut decât în cel de perioada de boom.

Potrivit Imobiliare.ro, suma medie solicitată de către vânzătorii de apartamente, atât cele noi, cât și cele vechi, din întreaga țară, este cu aproape 40% mai mică decât cea consemnată în momentul de vârf al pieței.

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.