Joi, 10 Ianuarie 2019 09:23

Noi reglementări legale în ceea ce privește activitățile desfășurate de zilieri

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

OUG nr. 114 din 28 decembrie 2018, publicată deja în Monitorul Oficial, aduce modificări importante Legii nr. 52/2011, privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri.

Potrivit noilor reglementări, "O persoană nu poate presta activităţi în regim zilier mai mult de 120 de zile în decursul unui an calendaristic, indiferent de numărul de beneficiari, cu excepţia zilierilor care prestează activităţi în domeniul creşterii animalelor în sistem extensiv prin păşunatul sezonier al ovinelor, bovinelor, cabalinelor, activităţi sezoniere în cadrul grădinilor botanice aflate în subordinea universităţilor acreditate, precum şi în domeniul viticol, pentru care perioada poate fi de 180 de zile în decursul unui an calendaristic". De asemenea, "beneficiarul nu poate utiliza o persoană mai mult de 25 de zile calendaristice în mod continuu în activităţile de tip zilier", iar dacă activitatea depusă de zilier necesită o perioadă mai mare decât cea amintită, pentru lucrător trebuie încheiat contract de muncă pe perioadă determinată.

Legea mai stabilește și domeniile în care poate fi prestată muncă necalificată cu caracter național: agricultură, vânătoare şi servicii anexe - diviziunea 01; silvicultură, cu excepţia exploatări forestiere - diviziunea 02; pescuit şi acvacultură - diviziunea 03.”

Potrivit unei informări transmise de IJP Prahova, modificările aduse legislației în domeniu mai fac referire la fapte săvârşite de beneficiar şi zilier care constituie contravenţii şi felul în care sunt sancționate acestea.

 

 

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.