Marți, 05 Martie 2019 12:45

Consiliul Concurenței anchetează modul în care Romgaz și Petrom furnizează gaze naturale

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Consiliul Concurenţei a anunțat, marți, declanșarea unei anchete pentru a verifica condiţiile în care SNGN Romgaz SA şi OMV Petrom SA livrează gaze naturale către centralele proprii de producere a energiei electrice. "În cadrul anchetei demarate în luna februarie, Consiliul Concurenţei va colabora cu ANRE pentru a analiza dacă centralele de producere a energiei electrice din structura celor doi producători de gaze naturale au beneficiat de condiţii diferite comparativ cu cele în care SNGN Romgaz SA şi OMV Petrom SA furnizează gaze naturale către alţi consumatori din România", a anunțat autoritatea de concurență.

Cantităţile de gaze naturale produse anual de SNGN Romgaz SA şi OMV Petrom SA, împreună, reprezintă peste 94% din totalul producţiei interne de gaze naturale, precizează sursa citată. Cei doi producători au structuri integrate incluzând şi unităţi de producere a energiei electrice ce utilizează drept combustibil gazele naturale.

"SNGN Romgaz SA este producător de energie electrică prin intermediul Sucursalei de Producţie Energie Electrice (SPEE), care include centrala termoelectrică Iernut, cu o putere instalată de 600 MW şi o capacitate de a produce energie electrică reprezentând cca. 5% din producţia de energie electrică la nivel naţional. De asemenea, în cadrul unui proiect experimental al Romgaz SA, gazele naturale provenite din două sonde de la Cojocna sunt utilizate ca gaze de combustie pentru două agregate de producere a energiei electrice (fiecare cu o putere instalată de 1,5 MW). OMV Petrom SA este prezent pe piaţa de electricitate din România atât ca producător, cât şi ca furnizor (deţine licenţă de furnizare a energiei electrice din anul 2009). OMV Petrom SA deţine centrala electrică de la Brazi, având o capacitate instalată de 860 MW (în funcţiune din 2012), care poate asigura  până la aproximativ 10% din necesarul de energie electrică la nivel naţional", informează Consiliul Concurenței.

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.