Sâmbătă, 23 Martie 2019 07:58

Neajustarea tarifului energiei termice, suportată din buzunarul ploieștenilor de la 1 mai

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ploieștenii se întreabă ce se va întâmpla cu apa caldă și încălzirea de la 1 mai 2019, când Veolia Energie Prahova își va încheia contractul. În timp ce primarul Adrian Dobre încearcă să dea asigurări că nu vor fi probleme și că serviciul de termoficare va fi preluat de administrația locală, semne de întrebare se ridică față de cine va prelua și pierderile provenite din neajustarea tarifului energiei termice de mai bine de opt ani de zile.

Din 2011, Veolia Energie Prahova a operat la un preț de 186 lei/Gcal. În pofida faptului că de-a lungul timpului economia și piața de energie au evoluat semnificativ – combustibil mai scump cu 42%, creșterea salariului mediu cu peste 86%, rata cumulată a inflației de peste 18,5%, numai câteva exemple - prețul gigacaloriei a rămas la fel la Ploiești. Cu toate că ANRE a avizat ajustarea prețului la 237,35 lei/Gcal, autoritățile ploieștene au refuzat acest lucru, în pofida revenirii constante a operatorului de a crește prețurile pentru a putea susține economic serviciul.

Solicitările Veolia Energie Prahova s-au lovit de fiecare dată de refuzurile autorităților, iar furnizarea apei calde și a căldurii în casele ploieștenilor s-a putut realiza doar prin susținerea constantă din partea operatorului, care a acoperit diferențele provenite din creșterea prețului combustibilului, cheltuielile din investițiile suplimentare pentru desfășurarea în condiții normale a activității ori cheltuielile pentru emisiile de dioxid de carbon, care se ridică la un total de 118 milioane lei.

Acest lucru nu se va mai întâmpla de la 1 mai, iar efectul va începe să se resimtă în mod direct în buzunarele ploieștenilor sau în vistieria Primăriei Ploiești, care va prelua serviciul de termoficare. Cu toate că primarul Adrian Dobre susține că este în continuare deschis la negocieri pentru prelungirea contractului cu Veolia, el susține că nu va accepta majorarea tarifului, o amânare mai degrabă a unei situații din care ploieștenii nu știu ce concluzie să mai tragă.

 

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.