Luni, 15 Aprilie 2019 15:08

Tarifele de telefonie fixă și mobilă vor fi plafonate de la 15 mai în interiorul Spațiului Economic European. Care vor fi noile prețuri

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Tarifele pentru apeluri fixe şi mobile către orice ţară din interiorul Spațiului Economic European (statele Uniunii Europene, plus Norvegia, Islanda și Liechtenstein) nu vor depăşi 0,19 euro (fără TVA) pe minut și 0,06 euro pentru un SMS, a anunțat, luni, ANCOM, într-o informare provind plafonarea tarifelor începând din 15 mai.

 "Apelurile internaționale în SEE sunt apelurile făcute atunci când consumatorul, aflat în țara unde deține abonamentul, suna pe cineva din altă țara din SEE, în comparație cu apelurile în roaming, care sunt apelurile efectuate de utilizator atunci când călătoreşte în străinătate. BEREC a realizat un videoclip în care explica diferența între apelurile internaționale în SEE și «Roam like at home». Plafoanele tarifare de 0,19 euro pe minut pentru apeluri și 0,06 euro pentru SMS se aplică doar apelurilor și SMS-urilor către numere din SEE care sunt tarifate în funcție de consumul efectiv, nu și celor care sunt incluse în abonamente/(extra)opțiuni deja achiziţionate. Totuși, după epuizarea minutelor sau SMS-urilor incluse, tariful aplicabil trebuie să respecte plafonul reglementat", au explicat reprezentanții ANCOM.

 Aria de aplicare a acestor plafoane este identică ariei de aplicare a regulamentul european „Roam like at home”. Mai exact, tarifele plafonate pentru convorbirile internaționale se aplică în statele Uniunii Europene, plus Norvegia, Islanda și Liechtenstein. De asemenea, acestea sunt valabile și pe anumite teritorii europene „îndepărtate”, respectiv în Guyana Franceza, în insulele Guadelupa, Martinica, Mayotte, Reunion, Saint-Martin (numai partea insulei care aparține de Franța), Azore, Madeira și Canare, în insulele Lland.

P e de altă parte, aplicarea prevederilor art. 5a din Regulamentul nr. 2015/2120 în ceea ce privește apelurile sau SMS-urile către numere din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, respectiv către numere din Gibraltar depinde de evoluția negocierilor privind Brexit-ul.

În conformitate cu prevederile din Regulamentului (UE) 2018/1971 al Parlamentului European și al Consiliului, plafoanele pentru comunicațiile în interiorul UE sunt valabile pentru o perioadă de 5 ani, începând cu 15 mai 2019.

 "Potrivit Regulamentului (UE) 2018/1971, prețurile ridicate pentru comunicațiile în interiorul UE reprezintă un obstacol în calea funcționarii pieței interne, deoarece acestea descurajează căutarea și achiziționarea de bunuri și servicii de la un furnizor situat într-un alt stat membru. Prin urmare, a fost necesar să se stabilească limite specifice și proporționale la prețul pe care furnizorii de servicii de comunicații interpersonale accesibile publicului bazate pe numere îl pot percepe consumatorilor pentru comunicații în interiorul UE pentru a elimina astfel de prețuri ridicate", au mai precizat reprezentanții ANCOM.

 

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.