Miercuri, 08 Mai 2019 15:26

Acord preliminar semnat cu chinezii pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Miercuri, la Ministerul Energiei a fost semnat un document numit acordul investitorilor în formă preliminară, pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă.
Documentul a fost semnat de un reprezentant al China General Nuclear Power Corporation și președintele consiliului de administrație al Nuclearelectrica, Robert Tudorache, acesta fiind și secretar de stat în Ministerul Energiei.
Potrivit HotNews, semnarea acordului înseamnă doar că vor urma încă cel puțin doi ani de discuții, dar și de cheltuire a unor bani, în condițiile în care va fi înființată o companie de proiect.
Evenimentul a fost girat de vicepremierul Viorel Ștefan, care a ținut o cuvântare despre importanța energiei nucleare. A vorbit și ministrul Anton Anton despre cum "lâncezeau" lucrurile când a preluat mandatul de ministru și despre cum a reușit el să treacă de la stadiul discuțiilor sterile la chestiuni concrete.

Potrivit surselor HotNews.ro, sunt șanse foarte reduse pentru a fi demarată construcția, atât din motive tehnice, cât și de costuri. Nu este suficient de multă apă pe Dunăre pentru 4 reactoare, iar costurile ar fi atât de mari încât investitorii cer un mecanism de sprijin, prin introducerea unor contracte de diferență, care ar urma să fie suportate de către consumatorii de energie. În condițiile în care proiectul este estimat la vreo 7 miliarde de euro, costurile în facturile plătite de consumatori pentru construirea reactoarelor ar fi semnificative. De altfel, potrivit surselor HotNews.ro, chinezii ar vrea să recupereze investiția într-un timp cât mai scurt. Ministerul Energiei chiar a propus ca suma pe care să o suporte investitorii să fie peste 200 de milioane de euro anual.

Acordul investitorilor în forma sa preliminară prevede înființarea societății de proiect (JVCO) avand drept scop limitat să fie o singură platformă tehnică și operațională pentru potențiala dezvoltare ulterioară a Proiectului. Va avea un capital social inițial de 90.000 lei - până la prima majorare a capitalului social la echivalentul a 4.080.000 EUR.
Data limită pentru înființarea JVCO este de 60 de zile lucrătoare de la data semnării Acordului Investitorilor în forma preliminară.
JVCO este o societate pe acțiuni, înființată în temeiul Legii 31/1990 privind societățile și va avea o durată inițială de 2 ani. Participația chinezilor în compania de proiect va fi de 51%, iar cea a SN Nuclearelectrica SA de 49%.

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.