Joi, 09 Mai 2019 16:15

Pesta Porcină Africană încă prezentă în 108 localități din țară. Valoarea despăgubirilor acordate a depășit 251,8 milioane lei

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În acest moment Pesta Porcină Africană (PPA) încă evoluează în 108 de localități din 16 de județe, cu un număr de 493 de focare, dintre care 10 în exploatații comerciale. În alte 5 județe există doar cazuri la mistreți.
Potrivit comunicatului de presă emis astăzi de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), în total au fost eliminați 365.591 de porci afectați de boală și există 1.325 de cazuri la mistreți, dintr-un total de 752 focare stinse.

Până la această dată au fost despăgubiți 8.643 de proprietari, valoarea totală a plăților ridicându-se la 251.802.710 de lei.

Prezenţa virusului PPA în ţara noastră a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare.

Evoluţia bolii este în permanentă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe.

ANSVSA solicit, în continuare, sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Acţiunile autorităţilor sunt conjugate şi întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid şi pentru a împiedica răspândirea bolii.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană.

Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.

Amintim că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic și social.

 

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.