Luni, 13 Mai 2019 15:00

Comisia Europeană anunţă ieftinirea apelurilor şi SMS-urilor efectuate în interiorul UE începând cu 15 mai

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Comisia Europeană a anunțat luni faptul că un nou tarif maxim se va aplica, din data de 15 mai, pentru toate apelurile şi SMS-urile internaţionale efectuate în interiorul Uniunii Europene.

Consumatorii care vor efectua un apel din ţara lor în alt stat din UE vor plăti maximum 19 cenţi pe minut (plus TVA) şi 6 cenţi pe mesaj SMS (plus TVA).
Normele se vor aplica din 15 mai în toate cele 28 de ţări ale UE şi, în curând, şi în Norvegia, Islanda şi Liechtenstein.
Tariful maxim al apelurilor este plafonat numai pentru uzul personal, adică doar pentru clienţii privaţi.
Clienţii comerciali nu fac obiectul acestei reglementări a preţurilor.

Aceste noi plafoane tarifare pentru apelurile şi SMS-urile internaţionale efectuate în UE fac parte, împreună cu eliminarea tarifelor de roaming care a avut loc în iunie 2017, din procesul de revizuire la nivelul UE a normelor din domeniul telecomunicaţiilor, un proces menit să asigure o mai strânsă coordonare între state în materie de comunicaţii electronice şi să consolideze rolul Organismului Autorităţilor Europene de Reglementare în Domeniul Comunicaţiilor Electronice (OAREC).

"Plafoanele tarifare pentru apelurile efectuate în interiorul UE reprezintă un exemplu concret al impactului semnificativ pe care piaţa unică digitală îl are asupra vieţii de zi cu zi a oamenilor. Prin construirea pieţei unice digitale, au fost create de fapt 35 de noi drepturi şi libertăţi digitale. În ansamblu, noile norme în domeniul telecomunicaţiilor vor permite UE să răspundă nevoilor tot mai mari în materie de conectivitate ale cetăţenilor europeni şi să stimuleze competitivitatea UE", a declarat vicepreşedintele pentru piaţa unică digitală, Andrus Ansip, potrivit AGERPRES.
La rândul său, comisarul pentru economie digitală şi societate digitală, Mariya Gabriel, a precizat că, după eliminarea tarifelor de roaming în 2017, "UE ia acum măsuri împotriva tarifelor excesiv de mari percepute pentru apelurile efectuate din ţara de origine într-un alt stat".
"Datorită acestor două acţiuni, consumatorii europeni beneficiază acum de o protecţie cuprinzătoare împotriva şocurilor unor facturi exorbitante atunci când efectuează un apel în Europa, fie că sună în ţara lor de origine sau în străinătate. Este una dintre numeroasele realizări concrete ale pieţei unice digitale", a mai precizat Mariya Gabriel.

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.