Marți, 27 August 2019 12:38

Un grup service-uri cere falimentul celei mai mari firme de asigurări din România

Scris de  Andrei Costache
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Grupul de firme AutoCar, format din Autocar, Autocar and Trucks şi Standocolor, trei firme care administrează unităţi service, a notificat Autoritatea de Supraveghere Financiară cu privire la cererea de faliment a societăţii de asigurări City Insurance şi a înaintat instanţelor de judecată solicitarea privind cea mai mare firmă de asigurări din ţara noastră, potrivit unui comunicat al Auto Car Grup.

City Insurance are datorii restante de peste un milion de lei (circa 1, 1 milioane lei, conform documentelor oficiale) către grupul AutoCar, precizează sursa citată de ziarul Bursa. În consecinţă, Autocar, Autocar and Trucks şi Standocolor au solicitat atât Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) cât şi instanţelor de judecată falimentul City Insurance, precizează sursă citată.

Societatea de asigurări se află în incapacitatea de plata a acestor datorii, care sunt mai vechi de 120 de zile, iar suma de plată pe care City Insurance o are, actualizată cu dobânzile şi penalizările legale depăşeşte 3 milioane de lei.

Societatea City Insurance deţine, în prezent, peste 45% din piaţă RCA, iar societăţile Astra şi Carpatica nu depăşeau împreună 33% cota de piaţă RCA în momentul falimentului.

Consiliul Concurenţei trebuie să se autosesizeze de urgenţă, societatea de asigurări având în prezent o cota de piaţă care reprezint un mare risc sistemic, se mai notează în comunicat.

Reprezentanţii grupului de firme Auto Car susţin că societatea de asigurări City Insurance are toate simptomele pe care societăţile Astra şi Carpatica le aveau în momentul declanşării falimentului:

- Număr ridicat de reclamaţii la ASF (2097 de reclamaţii în perioada Ianuarie - Iulie 2019);

- Cota importantă în clasa de asigurări cu risc cel mai ridicat (peste 45% în RCA);

- Cota de piaţă importantă în rândul transportatorilor (peste 90%);

- Întârzieri mari la plata despăgubirilor către service-uri şi păgubiţi;

- Întârzieri mari la plata despăgubirilor pentru daunele externe (datorii de ordinul zecilor de milioane de euro);

- Subevaluarea rezervelor de dauna cu peste 50%;

- Număr ridicat de procese în instanţa pentru neplata daunelor;

- Probleme privind lichiditatea;

Peste 70% dintre dosarele de dauna câştigate de către petenţi prin intermediul SalFin sunt contestate de către City Insurance astfel încât păgubiţii RCA să ajungă în instanţele de judecată şi în acest mod, să rostogolească datoriile către păgubiţi cu încă 2 - 3 ani.

Reprezentanţii grupului adresează o întrebare retorică Autorităţii de Supraveghere Financiară: "De unde poate achita societatea City Insurance daune care depăşesc cifra lor de afaceri?"

"Onorat consiliu al ASF, sperăm că în ceasul al 12 lea să realizaţi faptul că aveţi o nouă bombă cu ceas în asigurări ascunsă de către directorii din ASF plătiţi regeşte că să supravegheze această piaţă. Bombă cu ceas din asigurări a depăşit că pondere peste 45% din piaţă RCA, iar voi sunteţi în continuare în concedii sau pe picior de plecare spre BNR. Sunteţi pe deplin responsabili de ceea ce va urmă în această piaţă, iar moartea acestei societăţi de asigurări va duce la dispariţia preţurilor mici la RCA", atrage atenţia Florin Pandele, administrator al grupului de firme AutoCar, conform comunicatului citat de ziarul Bursa.

Drept răspuns, ASF a transmis că "supraveghează îndeaproape societăţile de asigurare autorizate. În cazul în care sunt constatate disfuncţionalităţi în ceea ce priveşte activitatea acestora sau respectarea cerinţelor de capital, ASF dispune măsurile prevăzute de legislaţia în vigoare, cum de altfel a şi făcut recent. Compania City Insurance este stabilă din punct de vedere al indicatorilor de solvabilitate".

 

 

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.