Sâmbătă, 07 Septembrie 2019 10:25

Peste un milion de gospodării de români întârzie la plata întreținerii locuinței pentru că nu au suficienți bani

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cu toată creșterea economică record, România rămâne încă departe de un nivel de trai decent. Potrivit Institutului Național de Statistică peste un milion de gospodării (din cele puțin peste 7 milioane de gospodării câte trăiesc în România) nu și-au putut plăti la timp cheltuielile legate de întreținerea locuinței (facturile la gaze, apă, căldură etc). Datele statistice au fost publicate de INS în lucrarea "Condițiile de viață ale populației din Romania/Anul 2018", citată de HotNews.
Situația diferă în funcție de mărimea gospodăriilor: cel mai greu o duc cele din care fac parte 4, 5, sau 6 persoane (atenție, 6 persoane nu înseamnă doi părinți cu 4 copii, ci poate fi vorba de un bunic, doi părinți și 3 copii care locuiesc împreună sau de doi bunici, doi părinți și doi copii).
Potrivit lucrării citate, cele mai frecvente restanțe s-au înregistrat la energia electrică (55,3% din gospodăriile cu restanţe), întreţinerea locuinţei (50,1%) şi abonamentul telefonic (41,7%). Ponderi reduse s-au înregistrat la restanţele pentru rate la împrumuturi (8,2%).
Fenomenul restanţelor este de asemenea mai răspândit în cazul gospodăriilor cu copii şi mai ales al celor cu doi adulţi ṣi 3 sau mai mulţi copii în întreţinere (40,2%) sau respectiv în cazul gospodăriilor cu un părinte singur cu cel puţin un copil (30,9%).
Aproape două din cinci gospodării (37,6%) afirmă că suportă cu dificultate sau cu mare dificultate cheltuielile curente ale vieţii. Dacă se iau în considerare şi gospodăriile care declară o oarecare dificultate în acoperirea cheltuielilor de zi cu zi se ajunge la 80,0% din totalul gospodăriilor.
Față de ceilalți europeni, România e pe locul al 4-lea (de la coadă), grecii, italienii și bulgarii fiind într-o situație mai proastă decât românii.

Credit foto zf.ro.

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.