Vineri, 07 Iunie 2013 05:48

Berarii cer reducerea accizei

Scris de  -
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Principalii actori din industria berii din România anunţă că 2012 a adus o creştere considerabilă a consumului faţă de precedenţii trei ani, dar spun că în 2013 sunt şanse mari ca piaa să fie afectată de măsurile fiscale impuse de Guvern.

După maximul istoric stabilit în 2008, cu o producţie de peste 20 de milioane de hectolitri în România, urmat de o scădere în 2009, 2010 şi 2011, anul trecut a adus o creştere simţitoare a producţiei şi consumului pe piaţa din România. Berarii se tem, însă, că cifrele bune nu se vor menţine şi în acest an, unul dintre factori fiind şi creşterea accizelor, impusă de Guvern.

Asociaţia Berarii României, în care sunt înscrişi circa 90% din principalii actori de pe această piaţă, a organizat, ieri, la Ploieşti, o conferinţă în care a prezentat obiectivele organizaţiei şi principalele caracteristici ale consumatorilor români.

„2012 a fost un an conjunctural foarte bun, cu un număr crescut de zile cu temperaturi ridicate, plus două evenimente sportive, Olimpiada şi Campionatul European de Fotbal. Consumul mediu a ajuns la 90 de litri pe an pe cap de locuitor. De asemenea, s-a atins un maxim istoric al exporturilor, de 230.000 de hectolitri. La începutul acestui an, Guvernul a crescut acciza cu 10% în euro. Este posibil ca măsurile luate de Guvern să afecteze cifrele din 2013. Ne dorim ca politicile fiscale să asigure dezvoltarea unor domeii, nu suprataxarea lor”, a afirmat Constantin Bratu, reprezentantul asociaţiei Berarii României.

Alex Călinoiu

 

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.