Luni, 14 Septembrie 2015 05:48

Tensiuni la început de an școlar, în Prahova. Aproape 200 de cereri de transfer de după admiterea la liceu, anulate pe ultima sută de metri

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

O veste bombă a agitat spiritele, în ultimele zile, la Inspectoratul Școlar Județean Prahova, după ce au fost anulate deciziile finale ale comisiei desemnate să verifice modul în care au fost soluționate cazurile speciale apărute în urma repartizării computerizate din cadrul admiterii la liceu. Aproape 200 de transferuri aprobate inițial au devenit nule, cu doar patru zile înainte de începerea cursurilor.

Ancheta derulată în Prahova, după ce Ministerul Educației s-a sesizat în numărului mare de situații “speciale” rezolvate în județ, a ajuns, la aproape o lună de la declanșare, într-o nouă fază. Mai precis, joi seară, ISJ a publicat rezultatele reverificării situațiilor speciale apărute după admiterea la liceu. Iar concluziile comisiei desemnate în acest sens au venit ca o bombă pentru mulți dintre cei implicați în acest caz.

Astfel, din 264 de cereri depuse la ISJ, pentru a fi soluționate ca situații speciale, la reverificare s-a dovedit că transferul era întemeiat numai în 71 de cazuri. Inițial, însă, în Prahova fuseseră aprobate 252 de solicitări, adică aproape toate. În concluzie, Ministerul Educației a mirosit bine ce se întâmplă aici și cât de speciale erau cazurile rezolvate. Drept dovadă, 181 de dosare, inițial considerate ca solicitări întemeiate, au fost respinse chiar înainte de începerea cursurilor.

Noua listă publicată de Inspectoratul Școlar cuprinde tot 264 de nume, iar în dreptul a 193 dintre ele decizia comisiei școala și profilul sunt aceleași cu cele din timpul repartizării computerizate. Cu alte cuvinte, în toate aceste cazuri, nu se justifica un transfer. Inițial, însă, numărul cererilor respinse a fost de doar 12.

Interesantă este și lista în sine, publicată de ISJ. Aceasta cuprinde numele candidatului, media de admitere, liceul unde a fost repartizat computerizat și liceul la care comisia județeană a aprobat cerea, după reverificare. Nu mai puțin de 36 de cereri au venit, potrivit documentului, de la copii care avea medii peste 9.00, iar în patru cazuri a fost vorba despre medii peste 9.50. Potrivit purtătorului de cuvânt al ISJ Prahova, lista publicată de instituție este documentul de care copiii trebuie să țină cont, iar școlile apărute aici sunt cele la care au fost repartizați și la care trebuie să se prezinte elevii astăzi, în prima zi de școală. Chiar dacă asta a stârnit nemulțumirea unor părinți, care au reclamat faptul că nu este posibil să afle, pe ultima sută de metri, că odraslele nu vor merge la școlile la care au depus dosare de înscriere. “Familiile au fost înștiințate imediat cu privire la această decizie”, a mai precizat reprezentantul ISJ.

La jumătatea lunii august, Ministerul Educației a trimis corpul de control, pentru verificări, în mai multe județe, inclusiv în Prahova, după ce a apărut suspiciunea că ar fi existat transferuri făcute ilegal, adică fără respectarea criteriilor prevăzute de metodologie. Bănuielile au apărut după ce, la nivel central, s-a constat că, în Prahova, de exemplu, din 264 de situații speciale fuseseră aprobate 252 de cereri de transfer, răspunsurile favorabile având o pondere prea mare. Suspiciunea era că, după a doua etapă a repartizării computerizate, sub pretextul rezolvării situațiilor speciale conform calendarului admiterii, unii candidați ar fi reușit să obțină transferul la clase mai bune, chiar dacă în mod obișnuit media nu le-ar fi permis admiterea la acele specializări. Și asta pentru că nu ar fi fost respectat criteriul principal al aprobării transferului, și anume cel potrivit căruia media de admitere a candidatului să fie mai mare decât ultima medie cu care s-a intrat la clasa respectivă.

În urma acestor verificări, imediat a fost luată măsura demiterii inspectorului școlar general Petre Năchilă. Cu patru zile înainte de începerea cursurilor, comisia de reverificare a anunțat și decizia finală privind cererea fiecărui elev în parte, prin publicarea listei amintite mai sus.

Iar investigațiile nu se opresc aici. Corpul de control trimis de la București nu a prezentat, încă, un raport cu privire la situația din județul Prahova. De asemenea, Vasile Șelaru, secretar de stat pe probleme de învăţământ preuniversitar în cadrul Ministerului Educaţiei, a anunțat că în aceste cazuri vor fi sesizate și organele de anchetă.

 

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.