Marți, 02 August 2016 12:01

Mențiune pentru C. N. "I. L. Caragiale" Ploiești, la concursul național de referate, la Istorie. Miruna Matei a cucerit juriul cu poveștile eroilor necuvântători din Primul Război Mondial

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Ediția din acest an a Sesiunii de referate și comunicări știinţifice ale elevilor a adus o nouă distincție pentru Colegiul Național "I. L. Caragiale" din Ploiești. Miruna Matei, elevă în clasa a X-a, a reușit să structureze, sub îndrumarea prof. Carmen Băjenaru, o lucrare excelentă prezentată la secțiunea Istorie universală și evaluată la nu mai puțin de 95 de puncte.

Miruna și-a ales o temă care a însemnat o adevărată provocare, multă documentare, dar care totodată i-a dezvăluit detalii de foarte puțini știute, din Primul Război Mondial. În lucrarea pe care a prezentat-o, în cadrul concursului organizat de Ministerul Educației, ea a reunit povești despre "Eroi necuvântători ai primului război mondial". " Eforturile de război au presupus mobilizarea tuturor resurselor aflate la dispoziția combatanților, iar din acest tablou nu puteau lipsi animalele. Fie că au oferit confort, inspirație sau un serviciu indispensabil, «animalele au jucat un rol crucial în conflictele armate, aproximativ 16 milioane de animale au servit necesităților frontului»" este unul dintre pasajele de început ale lucrării în care se regăsesc povești despre caii de pe front, câinii folosiți în timpul războiului, dar și relatări despre vietăți pe care poate mulți dintre noi nu le-ar putea asocia cu un rol în derularea evenimentelor. Și totuși, au existat eroi printre pisici, porumbei voiajori, catâri, elefanți, cămile, ba chiar și... licurici.

Întreaga poveste o puteți citi AICI.

Datorită lucrării Mirunei Matei, Colegiul Național "I. L. Caragiale" din Ploiești a ajuns, pentru a șasea oară consecutiv, pe lista școlilor premiate în cadrul Sesiunii de referate și comunicări știinţifice ale elevilor, la disciplina Istorie, la care s-au înscris, în 2016, aproximativ 100 de participanți. Trebuie menționat că, în ultimii doi ani, elevii Colegiului au reprezentat județul la o a doua secțiune a concursului, cea dedicată Istoriei românilor. Referatele lor, axate pe evenimente petrecute la Ploiești, în Primul Război Mondial, le-au adus premiul al III-lea, în 2014, și premiul I, în anul 2015.   

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.