Joi, 14 Septembrie 2017 11:42

Elevi și profesori de excepție din Ploiești, premiați chiar din prima săptămână de școală

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pe lângă festivitățile obişnuite, Colegiul Național "I. L. Caragiale" din Ploiești a deschis anul școlar și cu un moment deosebit, dedicat unora dintre cei mai buni elevi și profesori ai săi. Premianții la concursurile de matematică, Informatică și Fizică, precum și dascălii care i-au pregătit, au primit distincțiile "Ion Th. Grigore", înființate de marele profesor și acordate, iată, și în zilele noastre.

În acest an, ele au fost acordate elevilor:

Ștefan Săvulescu

Theodor Ștefan Cristea

Maria Alexa Tudose

Tanya Foransbergher

De asemenea, au fost premiați profesorii care s-au ocupat de pregătirea acestora:

Elena Daniela Lica (Informatică)

Daniela Stoica (Fizică)

Mariana Aurelia Osman (Fizică)

Petre Năchilă (Matematică)

Emil Cristian Vasile (Matematică)

Ion Th. Grigore  a fost un profesor de matematică, pedagog, autor de manuale și epigramist român, considerat părinte spiritual al multor generații de absolvenți ai Liceului „Ion Luca Caragiale” din Ploiești. În 1976, acesta a instituit un premiu care se acorda anual elevilor liceului evidențiați la etapa finală a Olimpiadei Naționale de Matematică, pe care îl suporta material din resursele personale. Cu trecerea timpului, aceste resurse reducându-se, pe de o parte ca urmare a unei legislații abuzive care desființase mai întâi îndemnizația de profesor emerit, apoi și dreptul la recalcularea pensiei, iar pe de altă parte ca urmare a înrăutățirii stării sănătății, sarcina susținerii premiului devine tot mai grea. Și așa însă, cum remarca cu umor, premiul era infinit mai mare decât premiul Academiei (x/0=∞). Din 1985, la iniţiativa promoției 1960, la a 25-a aniversare a ei, inițiativă la care s-au asociat și alte promoții, premiul va fi asigurat material de foștii elevi, marcând astfel o altă calitate a profesorului, aceea de a realiza o punte de legătură între generații, scrie Wikipedia.

În timp premiul a mai fost acordat, cu caracter excepțional, și elevilor cu rezultate deosebite la Olimpiadele Naționale sau Internaționale de Fizica sau Informatică, precum și absolvenților clasați pe primul loc la concursurile de admitere în învăţământul superior. După 1990, premiul se acordă în continuare prin strădaniile Fundației "Nichita Stănescu", în cadrul căreia există secțiunea Profesor "Ion Th. Grigore". Începând de la 28 mai 2009, această fundație a fost preluată de Colegiul Național "Ion Luca Caragiale" din Ploiești.

 

 

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.