Vineri, 09 Februarie 2018 06:38

CLASA PREGĂTITOARE - Metodologia înscrierilor pentru anul școlar 2018 - 2019, în consultare publică

Scris de  Andrei Costache
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ministerul Educației a publicat proiectul metodologiei înscrierii în învățământul primar în anul școlar 2018 - 2019 și propunerea de calendar, ele urmând să fie aprobate ulterior, prin ordin de ministru, în funcție de opiniile care vin din teritoriu.

Documentele fac referire strict la înscrierea în clasa pregătitoare, nu și la clasa I, pentru că părinții nu mai au, din 2017, posibilitatea să sară primul an din învăţământul obligatoriu. De altfel, proiectul de metodologie precizează că "părinții ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2018 inclusiv AU OBLIGAȚIA de a înscrie copiii în învățământul primar în clasa pregătitoare".

Citiți și: Amenzi de până la 1.000 de lei pentru părinții care nu-și dau copiii la școală

Citiți și: Schimbări majore în învățământul preuniversitar, la întoarcerea din vacanța de iarnă

În clasa pregătitoare mai pot fi înscriși, în acest an, copiii care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie - 31 decembrie 2018, dar numai dacă preșcolarii trec de evaluarea psihosomatică, iar la dosar este depusă dovada în acest sens.

De asemenea, "în cazul în care există solicitări de înscriere în clasa pregătitoare a copiilor care împlinesc 6 ani după data de 31 decembrie 2018, inspectoratele școlare/unitățile de învățământ vor consilia părinții privind nevoia de a lua decizii în interesul educațional al copilului și îi vor informa că solicitarea nu poate fi soluționată decât în urma evaluării dezvoltării psihosomatice care să ateste pregătirea copilului pentru parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare. În cazul în care rezultatul evaluării arată că dezvoltarea psihosomatică nu poate asigura parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare, copiii vor fi înscriși în grupa mare din învățământul preșcolar. Rezultatul evaluării nu poate fi contestat".

Citiți și: CLASA PREGĂTITOARE - Înscrierile ar putea începe pe 5 martie. Când vor fi anunțate circumscripțiile școlare

Metodologia se referă și la învățământul special, unde în clasa pregătitoare sunt înscriși "copii cu cerințe educaționale speciale, care împlinesc vârsta de 8 ani până la data începerii anului școlar. La solicitarea scrisă a părinților, pot fi înscriși în clasa pregătitoare și copii cu cerințe educaționale speciale cu vârste cuprinse între 6 și 8 ani la data începerii anului școlar". Pe de altă parte, "copiii cu cerințe educaționale speciale pot fi înscriși în școlile de masă" și numai  "în situațiile în care orientarea școlară impune înscrierea în învățământul special, părinții se adresează școlii de circumscripție sau CJRAE/CMBRAE, de la care vor primi informațiile necesare pentru înscrierea în învățământul special."

Ca și în anii precedenți, primirea solicitărilor se va face în funcție de circumscripția stabilită pentru fiecare unitate de învățământ. Doar dacă rămân locuri libere, după ce aceste cereri au fost soluționate, școala poate primi elevi și din afara circumscripției. "Admiterea sau respingerea cererilor acestora se realizează la nivelul comisiei de înscriere din unitățile de învățământ, prin aplicarea criteriilor generale și specifice de departajare, iar listele finale sunt validate de către consiliul de administrație al unității de învățământ", arată proiectul de metodologie. De asemenea, "în cazul în care solicită înscrierea la altă unitate de învățământ decât școala de circumscripție, părintele va menționa, prin bifarea acestei opțiuni în cererea-tip de înscriere, dacă este de acord cu înscrierea copilului la școala de circumscripție, în situația în care acesta nu va fi admis la școala solicitată, din lipsă de locuri libere".

În cazul în care cererea este depusă pentru înscrierea la altă unitate decât cea de circumscripție, părinții vor avea posibilitatea să bifeze, ca opțiune secundară, înscrierea la școala de care aparțin, astfel încât copilul să fie repartizat din prima etapă.

În anul școlar următor, la înscriere sunt propuse următoare criterii generale de departajare:

a) existența unui certificat medical de încadrare în grad de handicap a copilului;

b) existența unui document care dovedește că este orfan de ambii părinți. Situația copilului care provine de la o casă de copii/un centru de plasament/plasament familial se asimilează situației copilului orfan de ambii părinți;

c) existența unui document care dovedește că este orfan de un singur părinte;

d) existența unui frate/a unei surori înmatriculat/înmatriculate în unitatea de învățământ respectivă.

La nevoie, este permisă și aplicarea unor criterii specifice de departajare, care sunt elaborate de fiecare unitate de învățământ. Ele nu pot fi discriminatorii și trebuie să țină cont de faptul că toți copiii au drepturi egale de acces la educație, indiferent de condiția socială și materială, de sex, rasă, naționalitate, confesiune.

În cazul în care la o unitate de învățământ, pe ultimul loc liber, este înmatriculat un copil din altă circumscripție școlară, fratele său geamăn/sora sa geamănă, se mai arată în proiect.

Propunerile și observațiile pe marginea metodologie propuse, care poate fi consultată AICI, trebuie transmise până pe 15 februarie, la adresa înscrieri.îAceastă adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Sursa foto: Agerpres

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.