Luni, 19 Februarie 2018 11:25

C. N. "I. L. Caragiale" Ploiești, singura școală din Prahova selectată pentru a deveni CENTRU de EXCELENȚĂ în IT

Scris de  Andrei Costache
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ministerul Educației a făcut publică lista unităților de învățământ din țară selectate pentru a fi transformate în centre pentru promovarea și susținerea excelenței în educație prin dezvoltarea competențelor în disciplina Tehnologia Informației. Documentul include 47 de unități de învățământ, câte una din fiecare județ și șase din București, una din fiecare sector al Capitalei.

Din Prahova, unitatea aleasă pentru a deveni Centrul de Excelență în IT este Colegiul Național "Ion Luca Caragiale" din Ploiești. "Mulțumesc DANA LICA și tuturor elevilor noștri care au contribuit la acest succes", a transmis directorul colegiului, Carmen Băjenaru, după publicarea listei oficiale.

Citiți și: Profesorul care a transformat Ploieștiul într-un mic Silicon Valley

La finalul anului trecut, Ministerul Educației Naționale (MEN) a aprobat criteriile de selecție a liceelor care pot deveni Centre de Excelență în Tehnologia Informației (CETI) în cadrul proiectului „Promovarea și susținerea excelenței în educație prin dezvoltarea competențelor în disciplina Tehnologia Informației”. "Proiectul are ca obiectiv asigurarea condițiilor optime de pregătire și dezvoltare a elevilor din clasele IX - XIII capabili de performanțe înalte (profil matematică - informatică), prin înființarea și operaționalizarea a 60 de Centre de Excelență în Tehnologia Informației. Prin intermediul acestui proiect derulat de Ministerul Educației Naționale cu sprijinul Guvernului Japoniei, fiecare centru va beneficia de un laborator IT dotat cu 26 calculatoare performante și o tablă interactivă", precizează MEN, într-un comunicat pe această temă.

Procesul de selecție a fost deschis unităților școlare din sistemul public de învățământ care pot asigura condiții optime pentru funcționarea acestor centre. Pentru a fi eligibilă, o unitate școlară interesată trebuie să își asume organizarea unui program deschis, de cel puțin 10 ore/săptămână, adresat copiilor din comunitate interesați să participe la activități, pe o durată de cel puțin doi ani de la data punerii in funcțiune a centrului.

O altă condiţie era ca fiecare cadru didactic-resursă, format în cadrul programului de pregătire asigurat de către partenerul din Japonia, să asigure, la rândul său, formarea a minimum 10 profesori la nivel local, pe structura cursului furnizat de către experții japonezi.

Implementarea proiectului „Promovarea și susținerea excelenței în educație prin dezvoltarea competențelor în disciplina Tehnologia Informației” pornește de la modelul japonez de a preda această disciplină și de la necesitatea înființării în țara noastră a unor licee-CETI care să ofere elevilor o pregătire avansată, calificată și centrată pe aptitudinile și nevoile lor de instruire, respectiv pe stimularea creativității.

Lista completă a centrelor selectate poate fi consultată AICI.

 

 

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.