Luni, 16 Aprilie 2018 05:35

Planetariu în miniatură pentru orele de astronomie de la C. N. "I. L. Caragiale" și Centrul de Excelență

Scris de  Andrei Costache
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Săptămâna trecută au ajuns, la Colegiul Național "Ion Luca Caragiale" din Ploiești, domul astronomic și telescopul electronic achiziționate pentru orele de astronomie și astrofizică derulate în cadrul unității de învățământ și la nivelul Centrului de Excelență.

Dotările, care în ansamblu formează un planetariu în miniatură, au costat 13.000 de lei, fonduri obținute, în mare parte, printr-un proiect finanțat din Fondul Științescu, prin Fundația Comunitară Prahova, și cu sprijinul Asociației Părinților "150 CNILC". "Proiectul propus de C. N. «I. L. Caragiale» a fost singurul de acest fel dintre cele finanțate anul acesta în Prahova, prin Fondul Științescu. Acesta a beneficiat de suma de 12.000 de lei, din care au fost achiziționate domul astronomic și telescopul electronic, pentru orele de astronomie și astrofizică", a precizat Bianca Dăniță, responsabil de proiect în cadrul Fundației Comunitare Prahova.

"Dotările vor fi folosite de cei peste 30 de elevi din tot județul, de la clasa de astronomie și astrofizică din cadrul Centrului de Excelență, de elevii din clasele VI - X care fac parte din Clubul de astronomie și Astrofizică al C. N. «I. L. Caragiale», iar ocazional și de ceilalți elevi ai Colegiului, la orele de fizică. Domul poate fi umflat sau dezumflat în 20 de minute, urmând să fie instalat de câte ori va fi nevoie de el. Deocamdată, vom utiliza un proiector obișnuit, dar scopul nostru este să reușim să strângem fonduri pentru a achiziţiona unul performant, cu proiecție 360 de grade. Costurile de achiziție și transport se ridică undeva la 100.000 de lei", a precizat Mariana Osman, inițiator al proiectului alături de o altă profesoară a Colegiului, Marilena Colț.

"Atunci când pasiunea se împletește cu competența profesională! Despre acest lucru a fost vorba azi la Colegiul Național«I. L. Caragiale» Ploiești, unde a fost probat domul în care se pot desfășura orele de astronomie.  Așteptăm cu interes desfășurarea orelor în acest spațiu inedit", a declarat directorul CNILC, Carmen Băjenaru.

Fondul Științescu  este implement de către Fundația Comunitară Prahova în parteneriat cu Fundația Româno-Americană și Federația Fundatiilor Comunitare din România, cu sprijinul OMV Petrom, Artsani și Bocris. În prima rundă de finanțare, un juriu independent a selectat 12 proiecte din 15 idei primite de la profesori și pasionații de științe din județ. Bugetul total al Fondului Științescu a fost de 95.000 lei, printre câștigători numărându-se proiecte inițiate de Asociația ROI, Liceul Teoretic “Brâncoveanu Vodă” Urlați, Colegiul Național “Nicolae Grigorescu” Câmpina, Școala Gimnazială Lapoș, Fundația "Zamolxes" Câmpina, Colegiul Național "I.L. Caragiale" Ploiești, Colegiul Economic "Virgil Madgearu" Ploiești, Colegiul Tehnic "Elie Radu" Ploiești, Asociația "Iubesc Ploieștii", Colegiul Tehnic „Lazăr Edeleanu” Ploiești și Liceul Teoretic „Șerban Vodă” Slănic.

 

 

 

 

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.