Marți, 05 Iunie 2018 09:45

Peste 200 de teme despre Europa sec. XX, reunite într-o platformă educativă on-line care vine în sprijinul dascălilor și elevilor din șase țări

Scris de  Andrei Costache
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Proiectul "Hi-story lessons. Teaching & learning about 20th-century European history. European Network Remembrance and Solidarity" prezintă istoria Europei și a țărilor europene din diferite perspective într-o manieră interactivă, angajată și accesibilă, constituind o resursă valoroasă și modernă de material didactic pentru elevi, studenții și profesorii de istorie din  Polonia, Ungaria, Germania, Slovacia, Cehia și România. Site-ul www.hi-storylessons.eu,  o platformă on-line educațională internațională, oferă peste 200 de teme pentru Europa secolului XX, cu accent special pe istoria celor șase state amintite.

Subiectele au fost selectate și abordate de către o echipă internațională de experți - istorici și profesori - astfel încât acestea să corespundă cu principiile programei școlare din aceste țări, iar materialele au fost pregătite în limbile materne ale țărilor selectate și în engleză.

În plus față de informațiile de bază privind evenimentele istorice, site-ul web conține, de asemenea, cronologii, analize aprofundate ale celor mai importante probleme, precum și o animație despre Marea Criză din 1929 și izbucnirea primului război mondial. În luna iunie, platforma va fi dezvoltată cu alte trei animații dedicate revoluției bolșevice, planului Marshall și evenimentelor din 1968 - toate disponibile gratuit în cadrul Resurselor Educaționale Deschise. ”O educație prețioasă în istorie, care nu numai că învață, ci se angajează și se adaptează la nevoile beneficiarilor contemporani”, subliniază Rafał Rogulski, directorul European Network Remembrance and Solidarity.

Versiunea curentă a lecțiilor de "Hi-story" este o versiune pilot care va fi extinsă în cursul anilor următori. Toate persoanele interesate de cooperare sau care doresc să-și împărtășească părerea pe platformă cu creatorii ei sunt încurajate să contacteze Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Din partea României, proiectului s-a alăturat o echipă de la Colegiul Național "Ion Luca Caragiale" din Ploiești, care s-a ocupat cu realizarea materialelor referitoare la istoria țării noastre în secolul trecut. Participarea este cu atât mai notabilă cu cât este vorba despre materiale realizate în învățământul preuniversitar, în condițiile în care, în cazul celorlalte țări, echipele selecționate să facă parte din proiect provin din învățământul superior.

"La începutul anului 2016, am fost solicitaţi să participăm la realizarea proiectului Hi-story lessons. Întâmplarea a făcut ca, dintre toate instituţiile de învăţământ din România, inclusiv cele de nivel universitar, tocmai şcoala noastră să fi fost aleasă. Considerând că este o excelentă ocazie de a dovedi înaltul nivel pedagogic şi ştiinţific al Colegiului Naţional “I.L. Caragiale”, am acceptat această provocare. Concret, era vorba de a identifica mai întâi o axă a timpului (limitată însă la secolul XX), jalonată de treizeci de evenimente reprezentative pentru istoria României. Din motive de punere în pagină, titlurile evenimentelor nu trebuie să depăşească 10 cuvinte, respectiv 75 de semne tipografice. După ce au fost identificate cele 30 de evenimente, etapa următoare a constat în a redacta pentru fiecare din acestea câte trei serii de texte explicative: în 200 de semne – pentru varianta care se adresează elevilor şi tuturor celor care accesează platforma prin intermediul telefonului mobil, în 500 de semne pentru utilizatorii de tablete şi în sfârşit în 3 pagini pentru profesorii de istorie şi pentru toţi cei care accesează platforma, utilizând un calculator. În momentul de faţă, cele trei categorii de texte sunt deja realizate şi verificate de domnul profesor Adam Burakowski, doctor în ştiinţe istorice, expert în istoria contemporană a Europei Centrale şi de Răsărit. În afară de textele deja menţionate, fiecare echipă naţională a propus câteva imagini, fotografii reprezentative legate de câteva dintre evenimentele prezentate, care vor îmbogăţi zestrea infografică a platformei. Etapa următoare va consta în realizarea unor proiecte didactice pentru temele respective pentru a oferi fiecărui profesor de istorie interesat, din orice ţară, un instrument de lucru în măsură să-i facă pe tineri să înţeleagă ce s-a întâmplat cu adevărat. Şi, în sfârşit, o altă etapă presupune traducerea tuturor textelor elaborate de toate echipele naţionale în toate celelalte limbi ale proiectului", explicau reprezentanții Colegiului, Carmen Veronica Băjenaru și Vasile Moga, într-un material de prezentare a proiectului.

 

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.