Marți, 05 Iunie 2018 10:30

Proiect al elevilor și dascălilor de la Colegiul Național "Ion Luca Caragiale" Ploiești, pentru sprijinirea românilor din comunitățile de peste hotare

Scris de  Andrei Costache
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Ziua Românilor de Pretutindeni, celebrată anual, din 2015 încoace, în ultima duminică a lunii mai, a fost celebrată de elevii și dascălii unui colegiu din Ploiești alături de comunitățile de români din străinătate.

"Colegiul Național «I. L. Caragiale» Ploiești a fost prezent, prin reprezentanții săi, în două comunități importante de români din afara granițelor țării.  La Cernăuți au fost membrii ansamblului Românașul (clasa a III-a A), alături de colegi din clasele primare  și de profesori din învățământul primar - Eugen Niță și Nicoleta Stanciu - și părinți.  La Torino au mers patru profesori - Carmen Băjenaru, Elena  Butunoi, Anca Popa și Laura Pandelache - alături de inspectori ai ISJ Prahova și de alți profesori din județ", au anunțat reprezentanții unității de învățământ.

Potrivit directorului CNILC, Carmen Băjenaru, la Cernăuți, reprezentanții Colegiului au fost primiți la Consulatul General al României, iar la Torino au fost organizate întâlniri cu Consulul  General al României și cu ministrul Românilor de Pretutindeni, Natalia Intotero. "În urma discuțiilor am hotărât să încheiem parteneriate prin care să aducem, în anul școlar viitor, în comunitatea noastră, a «Caragialiștilor», copii români.  Suntem hotărâți  să îi ajutăm pe frații noștri de dincolo de granițe, să nu uite limba română și tradițiile românești", au anunțat reprezentanții Colegiului.

Obiectivul nu este unul enunțat în premieră de echipa de la C. N. "I. L. Caragiale" Ploiești. De mai multă vreme, unitatea de învățământ organizează acțiuni în comunitățile de români din Ucraina, iar CNILC și Gimnaziul nr. 6 "Alexandru cel Bun" din Cernăuți derulează împreună proiectul "Educație interculturală - Respect pentru cultura și tradițiile popoarelor", care își propune reglementarea colaborării pentru promovarea culturii, valorilor și tradițiilor, respectiv stimularea creației culturale și artistice.

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.