Miercuri, 04 Iulie 2018 11:29

FLEX 2018 - Briana Uţă (CNILC Ploiești), singura elevă din Prahova selectată pentru a învăța, timp de un an, în SUA

Scris de  Andrei Costache
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Un singur elev din Prahova a fost selectat în cadrul ediției din acest an a programului pentru liceeni Future Leaders Exchange Program (FLEX) și are șansa ca, timp de un an, să trăiască în SUA și să învețe într-o școală din Statele Unite ale Americii. Briana Uță, elevă a Colegiului Național "Ion Luca Caragiale" din Ploiești, are această șansă, fiind unul dintre cei aproximativ 800 de liceeni din lume, selectați în ediția din 2018 - 2019.

La nivel național, 1.441 de elevi de clasa a IX-a s-au înscris la selecția care s-a dovedit un proces riguros, constând în mai multe probe de limba engleză (writing, reading, listening, speaking). Doar 235 de candidați au trecut de prima etapă, iar 35 au ajuns și finaliști, Briana fiind singura prahoveancă. Ea va urma cursurile clasei a X-a în SUA, după care se va întoarce la Ploiești, unde va continua liceul, la Colegiul Național "Ion Luca Caragiale".

Programul de schimb de experiență FLEX este finanțat de Departamentul de Stat al Guvernului Statelor Unite ale Americii și își propune să ofere liceenilor români ocazia de a trăi în cadrul unei familii americane și de a studia într-un liceu american pe parcursul anului școlar. Participarea la Programul FLEX, aflat la al treilea an de existență în România, este gratuită. 

În primii doi ani de implementare, FLEX România a oferit burse unui număr de 49 de liceeni români din diferite județe ale țării, care au locuit și învățat în Statele Unite ale Americii, în state precum Washington, Texas, Colorado, California, Ohio, Pennsylvania sau Maine. 

Programul FLEX a fost creat de Congresul Statelor Unite în 1992, fiind,pe plan internațional, în al 25-lea an de existență. Programul presupune parcurgerea unui schimb de experiență cu durata de un an în Statele Unite ale Americii. Astfel, fiecare bursier locuiește în SUA, timp de un an, ca membru al unei familii americane, și studiază într-un liceu american, având toate costurile acoperite prin program.

Finanțarea aparține Guvernului Statelor Unite. La nivel local, programul este sprijinit de cetățeni și licee din Statele Unite ale Americii ce găzduiesc, educă și sprijină liceeni, fără a primi vreo compensație financiară.

Sursa foto: Facebook/ Briana Uță

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.