Luni, 08 Octombrie 2018 13:43

VIDEO - "Povestaşii" s-au întors la "Caragiale". La Ploiești s-a născut, luni, micul mare erou

Scris de  Andrei Costache
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Asociația "Povestașii" s-a întors, la acest început de an școlar, la Colegiul Național "Ion Luca Caragiale" din Ploiești, școala alături de care, în trecut, a mai realizat două proiecte menite să-i aducă pe copii aproape de literatură și istorie prin acțiuni altfel decât obișnuitele ore de curs.

De această dată, după rețeta "Poveștii călătoare", la care au contribuit și mai mulți elevi de la CNILC, aici a luat naștere, de această dată, un nou volum, dedicat Anului Centenar. La Ploiești, din imaginația, talentul și cunoștințele de istorie ale elevilor de clasa a VII-a, a luat naștere micul mare erou, cel care dă și numele noului proiect propus de "Povestași". Primele pagini au fost scrise aici, urmând ca personajul să pornească într-un periplu de două luni, prin școli din fiecare județ, dar și din Moldova, Ucraina și Republica Moldova.

 

Volumul "Micul mare erou", un proiect derulat și cu sprijinul Ministerului Culturii,  va trece prin mintea a sute de copii, care vor creiona aventurile personajului, plasate în vremea Primul Război Mondial, acum exact 100 de ani.

Câte 30 de copii de clasa a VI-a și a VII-a, din fiecare din cele 45 de școli incluse în proiect, vor scrie câte o jumătate de pagină, preluând acțiunea de la cel care a creionat-o anterior și predând-o mai departe, altui coleg. Toți își vor găsi numele la rubrica dedicată autorilor, pe volumul care, în doar câteva luni, va vedea lumina tiparului.

Elevii colegiului ploieștean au participat și la redactarea "Poveștii călătoare", scrisă tot la inițiativa "Povestașilor" și apărută în vara anului trecut. Peste 1.300 de copii au contribuit, atunci, la descrierea aventurilor care i-au avut drept protagoniști pe Fly și Mira, efortul lor concretizându-se în stabilirea unui record: povestirea cu cei mai mulți autori.

Citiți și: Elevii de la C. N. "I. L. Caragiale" Ploiești au propriul capitol în povestirea cu cei mai mulți autori. POVESTEA CĂLĂTOARE a bătut recordul mondial

Asociația "Povestașii" își propune să aduce, în fața copiilor, istoria ultimului secol altfel decât în mod tradițional, apelând la un cadru neconvențional și ducând evenimentele ultimelor decenii din sfera abstractului. "Noi, povestașii, spunem povești care îmbină frumusețea adevărului, a realității trăite, cu elemente neștiute de nimeni, excepționale", spun membrii Asociației care a mai adus la Ploiești, după cum spuneam, "Povestea călătoare", dar și atelierul "Găsește eroul din familia ta" sau poveștile militarilor răniți în teatrele de operațiuni spuse chiar de eroii zilelor noastre.

Ideea de bază a campaniilor lansate de "Povestași" este să aducă în fața copiilor și a adolescenților oameni care au scris istorie, care au făcut istorie, care au trăit-o și vor să își împărtășească poveștile cu generația tânără de astăzi.

Citiți și: FOTO și VIDEO - Mărturii emoționante cu și despre militarii români răniți în teatrele de operațiuni

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.