Vineri, 01 Februarie 2019 14:59

Conducerea Colegiului "Spiru Haret" vrea să implementeze noi măsuri, după ce o profesoară a fost înjunghiată în fața cancelariei

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

La două zile după incidentul deosebit de grav petrecut în incinta Colegiului "Spiru Haret" din Ploiești, conducerea unității de învățământ a transmis, în spațiul public, detalii privind modul în care se asigură paza la nivelul liceului și explică modul în care agresorul cadrului didactic, un fost elev, a reușit să ajungă până la cancelarie și să o înjunghie pe fosta sa profesoară.

Citiți și: Reacția FSLI, după ce o profesoară a fost înjunghiată la Colegiul "Spiru Haret" din Ploiești: "Cerem autorităților să nu mai încalce legea și să asigure siguranța în școli!"

"VICTIMA este doamna profesoara A.A., membru al catedrei de matematică, titular în sistem, cu o vechime în învățământ de 18 ani și încadrată în unitatea noastră din anul 2013. Colega noastră este un om deosebit și un profesor cu experiență. S-a remarcat printr-o conduită ireproșabilă, a demonstrat permanent seriozitate și profesionalism, și-a îndeplinit întotdeauna corespunzător sarcinile atribuite. Este foarte apreciată pentru implicarea și devotamentul său, atât în relația cu ceilalți profesori și direcțiunea, cât și în relația cu elevii și părinții acestora.

AUTORUL FAPTEI (N.M.A.), a frecventat cursurile colegiului nostru în perioada septembrie 2012-octombrie 2016. Este cunoscut de profesori și colegi drept un elev introvertit, cu unele dificultăți de comunicare, dar care nu a atras atenția în mod deosebit până în clasa a XII-a, când a fost transferat la un alt liceu. Transferul s-a făcut în urma unui incident petrecut în sala de clasă, când elevul și-a amenințat cu cuțitul un coleg, fără ca nimeni să fie rănit la acea dată. Deoarece elevul era major, cazul a fost preluat de autoritățile competente care au întocmit un dosar penal; procesul a încetat odată cu retragerea plângerii depuse de coleg.

ACCESUL în Colegiul “Spiru Haret” este reglementat printr-o procedură specifică și se face pe baza cartelei electronice pe care o au la dispoziție elevii și profesorii. Sistemul folosit permite transmiterea către părinți a unor mesaje pe adresa de email/ numărul de telefon furnizat școlii, astfel încât aceștia să fie informați în timp real cu privire la prezența la cursuri a elevilor. Activitatea didactică este organizată în două schimburi și este monitorizată video. Periodic s-au făcut operațiuni de îmbunătățire a sistemelor de monitorizare, un număr suplimentar de camere fiind amplasate recent (în vacanța de iarnă). Există două posturi de portar (câte unul pe schimb), portarii fiind remunerați din fondul de salarii. Plata acestora nu se face din contribuția părinților, așa cum s-a vehiculat în mod eronat în mediul online. De asemenea, în perimetrul școlii beneficiem și de prezența a doi jandarmi, care își desfășoară activitatea cu caracter permanent.

În ziua producerii evenimentului, în urma analizării imaginilor preluate de camerele video și a informațiilor oferite de martori, a reieșit că autorul atacului a folosit intrarea principală în jurul orei prânzului, când se realizează schimbul de ture. Acesta a profitat de aglomerație și s-a alăturat unui grup de elevi care au intrat pe baza cartelei de acces. În momentul respectiv, portarul se afla la post. Doamna profesoară era în cancelarie și se pregătea să își înceapă serviciul pe școală", detaliază comunicatul oficial transmis de conducerea unității de învățământ.

Consiliul profesoral s-a reunit, joi, în ședință, pentru a analiza evenimentul produs la începutul acestei săptămâni.

Conducerea colegiului a anunțat că dascălii au decis ca analiza incidentului să fie continuată de comisia de cercetare a școlii, iar la următoarea ședință a consiliului să fie invitați și reprezentanți din partea Primăriei Ploiești, a Prefecturii Prahova, a Inspectoratului Școlar Județean, a Poliției Județene și de Proximitate, a Sindicatului “Școala Prahovei”, a Comitetului de părinți, a Consiliului elevilor.

"În acest consiliu, se vor stabili măsurile pe care evenimentul pus în discuție le impune și viitoare direcții de acțiune. (...) Vă asigurăm că suntem preocupați de sporirea măsurilor de siguranță, astfel încât evenimente dramatice precum cel din această săptămână, care este un caz singular, să nu se mai repete în viitor. Atenția tuturor se îndreaptă în această perioadă către colega noastră căreia îi transmitem toată susținerea și afecțiunea noastră.Totodată, ne dorim să tragem un serios semnal de alarmă referitor la escaladarea violenței sub toate formele în societate, fenomen cu atât mai grav cu cât se petrece în instituțiile menite să asigure educarea generației tinere. De aceea, se impune un sprijin mai susținut al autorităților locale și centrale în vederea obținerii unui mediu sigur, atât pentru elevi, cât și pentru profesori. Educația trebuie să fie grija tuturor!", a anunțat conducerea unității de învățământ.

Agresorul profesoarei a fost reținut imediat după comiterea faptei, iar instanța a emis pe numele său, a doua zi, mandat de arestare preventivă pe 30 de zile.

Citiți și: "Cuțitarul" de la "Spiru Haret" fusese condamnat, în 2017, la închisoare cu suspendare, după ce amenințase un coleg de clasă

 

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.