Vineri, 08 Februarie 2019 13:54

Ministrul Educației, fără soluții reale după ce o profesoară a fost înjunghiată într-un colegiu din Ploiești

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cazul profesoarei înjunghiate, la finalul lunii ianuarie, în fața cancelariei, la Colegiul "Spiru Haret", a stârnit revoltă, multă teamă, dar a scos la iveală, se pare, și un val de neputință. Cu o reacție "la cald" care a trecut neobservată, ministrul Educației, Ecacterina Andronescu,  a revenit asupra subiectului în cadrul unei conferințe de presă susținute la Cluj, la care jurnaliștii au adus în discuție cazul de săptămâna trecută.

"Ceea ce s-a întâmplat la Prahova este fără îndoială de neacceptat şi de condamnat (...) şi vorbesc în calitate de profesor. Ca urmare eu sper ca cei care îl judecă să îl judece şi să îşi primească sancţiunea pe care o merită. (...) Nu putem să acceptăm lucrul acesta. Vedeţi, în momentul în care eu eram elevă şcolile nu aveau pază şi totuşi nu se întâmpla niciodată un eveniment de acest fel. Şi atunci, sigur, întrebarea mea, cum a ajuns societatea să trăiască momente ca cel de la Prahova?", a spus ministrul, potrivit Agerpres.

Ecaterina Andronescu a precizat că a discutat cu inspectorul școlar general al județului Prahova, care a subliniat că şcoala avea doi paznici, iar prin faţa ei patrulau jandarmi. În aceste condiţii, consideră ministrul, trebuie discutate măsuri suplimentare de siguranţă a şcolilor, pentru că este inacceptabil ca viaţa profesorilor sau a elevilor să fie pusă în pericol. "Şcoala aceea avea doi paznici, şcoala aceea avea jandarmi care patrulau prin faţa ei, de aceea a şi fost prins foarte repede, jandarmii au făcut acest lucru. Şcoala aceea avea doi profesori care erau de serviciu, să spunem aşa, şi care erau pe coridoarele liceului şi totuşi omul acesta de 22 de ani a trecut nevăzut de nimeni. Şi s-a apropiat de profesoară şi s-a întâmplat lucrul acesta. Deci probabil că va trebui să întărim paza în şcoli, dacă asta este societatea în care trăim astăzi", a spus Ecaterina Andronescu.

Ministrul Educaţiei a precizat că nu poate spune astăzi exact ce măsuri ar trebui luate pentru întărirea pazei în şcoli dar a menţionat montarea de camere de luat vederi sau instituirea unui sistem de acces în şcoală pe bază de cartele sau legitimaţii.

Citiți și: Mesajul unui dascăl din Brăila, pentru profesoara înjunghiată la Colegiul "Spiru Haret": "Vă cer iertare pentru că tot ce știm să facem mai bine este să tăcem și să ne plecăm ochii"

"ACCESUL în Colegiul «Spiru Haret» este reglementat printr-o procedură specifică și se face pe baza cartelei electronice pe care o au la dispoziție elevii și profesorii. Sistemul folosit permite transmiterea către părinți a unor mesaje pe adresa de email/ numărul de telefon furnizat școlii, astfel încât aceștia să fie informați în timp real cu privire la prezența la cursuri a elevilor. Activitatea didactică este organizată în două schimburi și este monitorizată video. Periodic s-au făcut operațiuni de îmbunătățire a sistemelor de monitorizare, un număr suplimentar de camere fiind amplasate recent (în vacanța de iarnă). Există două posturi de portar (câte unul pe schimb), portarii fiind remunerați din fondul de salarii. Plata acestora nu se face din contribuția părinților, așa cum s-a vehiculat în mod eronat în mediul online. De asemenea, în perimetrul școlii beneficiem și de prezența a doi jandarmi, care își desfășoară activitatea cu caracter permanent.  În ziua producerii evenimentului, în urma analizării imaginilor preluate de camerele video și a informațiilor oferite de martori, a reieșit că autorul atacului a folosit intrarea principală în jurul orei prânzului, când se realizează schimbul de ture. Acesta a profitat de aglomerație și s-a alăturat unui grup de elevi care au intrat pe baza cartelei de acces. În momentul respectiv, portarul se afla la post. Doamna profesoară era în cancelarie și se pregătea să își înceapă serviciul pe școală", preciza, după incident, conducerea colegiului ploieștean, într-un comunicat din care reiese că măsurile propuse de Ecaterina Andronescu sunt deja implementate aici de mai multă vreme, dar asta nu a putut împiedica nefericitul eveniment.

"Nu putem să aşteptăm următorul eveniment ca să spunem da, trebuie să facem ceva", a îndemnat Ecaterina Andronescu, ministrul dovedindu-se, însă, în pană de soluții în fața unui incident atât de grav.

 

 

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.