Marți, 12 Martie 2019 13:57

Alexandra Stoica, de la C. N. "Ion Luca Caragiale" Ploiești, selectată pentru a fi unul dintre cei patru ambsadori juniori ai României la Uniunea Europeană

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Patru adolescenți au fost selectați, în urma programului demarat în decembrie, de MAE și UNICEF, să devină "ambasadori juniori" ai României la UE. Elevii Ariana Ardelean – Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai” din Baia Mare, Alexandra Maria Stoica – Colegiul Naţional „Ion Luca Caragiale” din Ploieşti, Tudor-Alexandru Panait – Liceul Teoretic „Mihail Sadoveanu” din Bucureşti, Rareş Voicu – Liceul Teoretic „Nicolae Iorga” din Brăila au fost prezentați, zilele trecute, oficial, ca "ambasadori juniori la Uniunea Europeană", în cadrul unei ceremonii la care au luat parte Marius Budăi – ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Pieter Bult –reprezentantul UNICEF în România, Gabriela Coman – președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție.

“Vocea noastră este creionul care desenează ziua de mâine”, a spus Alexandra Maria Stoica, elevă a C. N. "Ion Luca Caragiale" din Ploieși și unul din cei patru Ambasadori Junior la Uniunea Europeană selectați în cadrul acestui program.

Cei patru au fost selectați, din rândul candidaților înscriși până pe 28 decembrie, de un juriu format din reprezentanţi ai Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, prin intermediul Autorităţii Naţionale pentru protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA), Institutului European din România şi ai UNICEF.

„Pe durata mandatului României la Președinția Consiliului UE va fi elaborată Declarația de la București, un document cadru realizat printr-un amplu proces de consultare a copiilor și tinerilor din toate statele membre. Acesta va pune bazele mecanismelor prin care opinia copiilor va deveni o componentă constantă a proceselor decizionale la nivel european în problemele care îi vizează. Declarația va reflecta opiniile și părerile copiilor din România, dar și din Europa și va fi redactată cu sprijinul unei ample rețele de experți europeni în materie de drepturile copiilor”, a declarat Marius Budăi, ministrul Muncii și Justiției Sociale.

Documentul va fi realizat în urma unui proces complex de consultare a copiilor din întreaga Europă, sub coordonarea Boardului Copiilor din România, susținut de UNICEF și de către alți parteneri din România și din Uniunea Europeană.

Procesul include mai multe consultări formale și informale ale copiilor și o întâlnire la nivel de experți europeni, care a fost deja organizată la Bruxelles în data de 26 februarie 2019, un proces care culminează cu evenimentul oficial planificat în cadrul Președinției rotative, pe 6 și 7 mai la București, Conferința despre Participarea Copiilor la procesele de luare a deciziilor și de elaborare a politicilor la nivelul UE, un Summit al Copiilor, la finalul căreia copiii vor prezenta “Declarația copiilor de la București”.

“Unul din cinci cetățeni ai Uniunii Europene este copil, este deci firesc și necesar ca dezbaterile referitoare la viitorul Europei să îi implice pe copii și pe adolescenți. Ideile lor pot și trebuie să contribuie la crearea viitoarelor politici și programe europene care să le asigure accesul egal la educație, sănătate, integrarea pe piața forței de muncă și o implicare activă în deciziile care le influențează viața. Participarea copiilor este un drept definit în Convenţia cu privire la drepturile copilului, care aniversează anul acesta 30 de ani de la adoptare,” a spus Pieter Bult, reprezentantul UNICEF în România.

Proiectul „Ambasador Junior la Uniunea Europeană” s-a adresat copiilor și adolescenţilor, cu vârste cuprinse între 10 şi 17 ani, pasionaţi de drepturile copilului şi de promovarea unei Europe mai incluzive, de vorbitul în public şi de scris, cu foarte bune abilitaţi de comunicare în limba engleză sau franceză. Acesta a fost organizat în marja Preşedinţiei României la Consiliul UE, în primul semestru din 2019, reprezentând o premieră la nivelul Uniunii Europene. Proiectul „Ambasador Junior la Uniunea Europeană”, dar și o oportunitate de promovare a participării copiilor la nivel european, prin proiecte şi mesaje, şi de acomodare cu instituţiile europene, cu rolul acestora şi cu procesul decizional.

Sursa foto: UNICEF România

 

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.