Vineri, 05 Aprilie 2019 09:56

VIDEO - Ecaterina Andronescu în turneu prin țară, ca să explice viitoarea Lege a educației. Când va ajunge proiectul în Parlament

Scris de  Andrei Costache
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, s-a aflat, joi, pentru câteva ore la Ploiești, unde s-a întâlnit cu reprezentanți ai unităților de învățământ pentru o dezbatere a viziunii "Educația ne unește", un proiect care reunește principiile și conceptele propuse spre a sta la baza viitoarei Legi a educației.

Documentul integral supus dezbaterii publice poate fi consultat AICI.

Ministrul nu a dorit să ofere un termen până la care actuala legislație va fi înlocuită cu cea nouă, mai "suplă", dar a subliniat că vor exista legi distincte pentru învățământul preuniversitar și învățământul universitar, la care se va adăuga Statutul personalului didactic.

"Acea modalitate de abordare, cu atât de multe modificări, cum este Legea 1, încât este foarte greu să te desfășori în stufoșenia ei, ne propunem să facem o lege mai suplă și să avem o lege pentru învățământul preuniversitar, una pentru învățământul superior și Statutul Personalului Didactic. Pentru  că ceea ce vrem să fie ca semnal în ceea ce privește Statutul Personalului Didactic este să dăm profesorului și autonomia profesională, dar și rolul pe care îl are în societate, acela de constructor al societății. (...) Nu propunem o modificare a legislației în acest moment. Am elaborat un document care dă viziune sistemului, pentru că o nouă lege trebuie să arate încotro se dezvoltă, cum evoluează sistemul de învățământ. În societate sunt multe voci care spun că programul este foarte încărcat, elevul nu mai are timp. În primul rând, elevul are timp și în funcție de cât ține telefonul în mână. Îndemnul meu este îndreptat către elevi și este legat de faptul că nu trebuie să irosească această perioadă pe care și-o dedică integral formării și evoluției lor personale. Trebuie să-i ajutăm, programele să fie mai aerisite și să asigure flexibilitaea necesară, pentru că nu toți intrăm în același tipar", a declarat Ecaterina Andronescu.

Potrivit ministrului, draft-urile noilor legi sunt gata, dar ele nu vor fi făcute publice decât după ce se va încheia consultarea publică pe marginea principiilor din documentul prezentat și la Ploiești.

"Noi ne-am angajat că până la 31 martie vom elabora drafturile viitoarelor legi, ceea ce am și făcut. Nu le vom da publicității până când nu adunăm tot ce înseamnă rezultat al dezbaterii publice. După ce completăm acest draft, vom scoate proiectul de lege. Într-o lună vom avea un răspuns pe acest document, răspuns pe care apoi o să-l introducem în lege. Noi nu avem niciun motiv să întârziem, dar orice legislație parcurge un proces care nu este foarte simplu, merge în parlament, este dezbătut și nu sunt dezbateri care să dureze o zi, merge la a doua cameră, merge la președinte. Ce putem să facem este ca în această sesiune ea să ajungă în Parlament. O lege începe cu cei care intră în ciclu", a menționat Ecaterina Adnronescu. 

Potrivit acesteia, din întâlnirile avute până acum, cu cadrele didactice, principalele probleme reclamate au fost legate de evaluările de la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a, admiterea în licee a elevilor cu medii foarte mici și situația centrelor de excelență.

 

   

1 comentariu

  • Link la comentariu Liliana Bulgaru Joi, 11 Aprilie 2019 18:46 postat de Liliana Bulgaru

    Când doamna ministru dorește să-și prezinte ideile generatoare de mari schimbări, să se intereseze și de salariile cadrelor didactice care sunt o bătaie de joc, grație celebrului Edusal. Chiar nu e glumă, ca în 3 luni să ai 3 salarii diferite, plus că nu se respectă legea 153 /2017. Și să mai intre și prin cancelarii,că la ISJ-uri nu va îndrăzni nimeni să-i spună. Până la urmă, și profesorii trebuie să trăiască decent!

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.