Vineri, 05 Aprilie 2019 10:51

VIDEO - Un nou concept de admitere și schimbarea radicală  a evaluărilor la clasa a II-a, a IV-a și a VI-a, în viitoarea lege a Educației

Scris de  Andrei Costache
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Modificările legislative pe care ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, le vede implementate prin noua lege a Educației se opresc și asupra unor subiecte intens dezbătute, în ultimii ani. Unul dintre ele este cel al evaluărilor la clasa a II-a, a IV-a și a VI-a, organizate anual, dar care rămân fără finalitate, din cauza sistemului complicat în care se derulează.

"Așa cum sunt ele acum și cum s-au susținut în anii precedenți nu au produs efectele scontate. Este un mod atât de alambicat de a exprima în itemi, de a codifica itemii, încât nici profesorii de la clasă, care ar trebui primii să le folosească, în discuția cu părinții, dar și în remedierea lacunelor, nu le pot folosi. Am cerut Consiliului Național de Evaluare și Examinare să schimbe conținutul acestor evaluări până schimbăm noi legea", a anunțat joi, ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, prezent la Ploiești pentru a prezenta documentul "Educația ne unește - Viziune asupra viitorului educației în România".

Citiți și: VIDEO - Ecaterina Andronescu în turneu prin țară, ca să explice viitoarea Lege a educației. Când va ajunge proiectul în Parlament

Ministrul s-a referit, în același context, și la admiterea la liceu, o altă problemă semnalată de profesori, la întâlnirile avute cu oficialii MEN. Ecaterina Andronescu a spus că nu ia în calcul introducerea unui prag al mediei, pentru admiterea la liceu, dar că va fi făcut un reglaj, prin cifra de școlarizare, astfel încât elevii cu medii foarte mici să ajungă în școli profesionale. În egală măsură, aceasta a anunțat că noua lege a Educației va acorda ma multă atenție și elevilor care fac performanță, de aceea intenționează să reînființeze Centrul Național de Excelență, dar și să creeze un cadru legislativ pentru ca școlile foarte bune să poată avea propriile centre pentru elevii foarte buni.

"O altă problemă semnalată a fost că elevii cu note foarte mici nu ar trebui să mai ajungă în licee, chiar în licee tehnologice, iar anul acesta a crescut foarte mult numărul locurilor la școala profesională.  Cred că aceste reglaje le vom face prin cifra de școlarizare. Vrem să întărim și centrele de excelență, pentru că nu trebuie să ne ocupăm numai de cei care rămân în urmă, ci și de cei care au un potențial uriaș. În acest moment nu mai avem prevăzut ca plata profesorilor din centrele de excelență să se facă din Minister, prin inspectorate, și asta vrem să corectăm în viitoarea lege, să reînființăm Centrul Național de Excelență și să mergem până acolo încât să dăm posibilitatea ca și în școală să poată fi create centre locale de excelență", a declarat Ecaterina Andronescu.

 

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.