Joi, 11 Aprilie 2019 15:04

Elevii Școlii Gimnaziale "Constantin Brâncoveanu" din Breaza „Aleg conștient. Stop dependenței de Internet!”

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Potrivit datelor Studiului privind utilizarea Internetului de către copii, realizat de Salvați Copiii, în cadrul proiectului Ora de Net, mai mult de un sfert (27,3%) dintre copiii din România petrec peste șase ore online, dacă sunt într-o zi de școală. Procentul acestora crește la 48,3%, dacă sunt într-o zi de final de săptămână sau de vacanță.
Salvați Copiii atrage atenția asupra modului în care utilizarea Internetului de către copii are efecte directe asupra stării lor emoționale și a performanțelor sociale și școlare.
În același timp, Internetul reprezintă o resursă, fiind folosit de către copii pentru a învăța lucruri noi, a-și consolida cunoștințele și a-și dezvolta abilitățile.
Întrebați ce anume le place să învețe folosind Internetul, majoritatea copiilor menționează lucruri care îi pasionează, despre care nu se vorbește la școală și care au o aplicabilitate în viața reală.
Caracterul interactiv al informației, posibilitatea de a folosi suport video sau audio și faptul că este facil reprezintă principalele motivații pentru care copiii aleg să învețe online.
Plecând de la aceste rezultate, Organizația Salvați Copiii România a lansat competiția de proiecte școlare „Aleg conștient. Stop dependenței de Internet!”, adresată elevilor din învățământul preuniversitar, coordonați de un cadru didactic. Inițiativa este derulată în cadrul programului Ora de Net și se încadrează în mișcarea globală propusă de INSAFE –rețeaua internațională a Centrelor Naționale „Better Internet for Kids”. Partenerii acestei inițiative educaționale sunt: Ministerul Educației Naționale, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție și Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității.
În vederea participării la concursul menționat, Liceul Teoretic "Aurel Vlaicu", orașul Breaza, Structură Școala Gimnazială "Constantin Brâncoveanu" a organizat evenimentul "Internetul: ieri eficiență, azi dependență", care a avut loc vineri, 5 aprilie 2019, ora 17:00, în sala Amfiteatru a Primăriei Orașului Breaza și a reunit 95 de reprezentanți ai elevilor de gimnaziu, ai părinților acestora, profesori, reprezentanți ai autorităților locale. Totodată au fost prezenți doamna director a Liceului Teoretic "Aurel Vlaicu", Breaza, prof. dr. Dinela Axineta Soreanu, doamna director adjunct prof. înv. primar Magdalena Costache, doamna viceprimar Alexandra Bran, preotul Hristache Vîrjoghe. În cadrul întâlnirii, participanții au vizionat resursele video și informaționale oferite de coordonatorii naționali ai proiectului, au fost dezbătute cele mai importante aspecte privind dependența de Internet și rolul adulților în educarea copiilor pentru o folosire echilibrată a tehnologiei. Acest eveniment a fost organizat de clasa a VIII-a, de la Școala Gimnazială "Constantin Brâncoveanu, structura a Liceului Teoretic "Aurel Vlaicu", coordonată de prof Iulia Radu.

Dat fiind numărul mare de participanți, încântarea și implicarea copiilor și profesorilor lor în organizarea unui eveniment de o asemena amploare, "Internetul: ieri eficiență, azi dependență" s-a dovedit a fi stârnit interesul tuturor celor prezenți în sala Amfiteatru a Primăriei Orașului Breaza, încât ar repeta oricând experiența.

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.