Duminică, 12 Mai 2019 07:54

Ploieștiul a găzduit, în premieră, la CNILC, Consiliul Național al Societății de Științe Istorice din România. Olimpicii prahoveni, premiați în fața dascălilor din toată țara

Scris de  Andrei Costache
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pe 10 și 11 mai, Colegiul Național "Ion Luca Caragiale" Ploiești a găzduit ședința Consiliului Național al Societății de Științe Istorice din România.  Evenimentul s-a derulat în premieră în municipiul prahovean, dar istoria SSIR este strâns legată de Ploiești și de liceul gazdă.

Societatea de Științe Istorice din România este o organizație profesională a profesorilor de Istorie înființată acum 70 de ani. A fost reînființată în 1993 ca ONG, de istoricul Ioan Scurtu și mai mulți dascăli din municipiu, documentul fiind întocmit la un notariat din apropierea CNILC.

Evenimentul de la sfârșitul acestei săptămâni a fost organizat de filiala Ploiești a SSIR, condusă de prof. Carmen Băjenaru, directorul Colegiului Național "Ion Luca Caragiale", și a reunit în jur de profesori de istorie, reprezentanți ai filialelor societății din toată țara. La reuniune au luat parte , printre alții, prof. univ. dr. Bogdan Murgescu, președintele SSIR, prof.univ. dr. Alexandru Barnea, fost decan al Facultății de Istorie, Bogdan Teodorescu, fost secretar de stat în Ministerul Educației, iar din partea autorităților locale viceprimarul municipiului Cristian Ganea.

Deschiderea Consiliului Național a fost dedicată, însă, elevilor. Lotul care a reprezentat județul Prahova la Olimpiada Națională de Istorie din 2019 (22-26 aprilie, Drobeta Turnu Severin) a fost premiat în fața dascălilor din toată țara. Printre cei 19 elevi s-au numărat Alice Nicoleta Coman (clasa a VIII-a, C.N. "Nicolae Iorga" Vălenii de Munte) - premiul al II-lea, Emma Muller (clasa a VIII-a, Școala Gimnazială "Carol I" Plopeni) - mențiune, Maria Teodora Alecu (clasa a VIII-a, Școala Gimnazială Măgureni) - mențiune, Andreea Alexandra Nicolae (clasa a VIII-a, C.N. "Nicolae Iorga" Vălenii de Munte) - mențiune, Mariana Mihaela Predeleanu (clasa a IX-a, Colegiul Național "Ion Luca Caragiale" Ploiești) - mențiune.

Societatea de Științe Istorice din România (SȘIR) este o asociație profesională obștească, apolitică și independentă, al cărei scop este să stimuleze cercetarea științifică și didactică, să-și antreneze membrii în cercetarea istoriei locale, naționale și universale, să militeze pentru o atitudine corectă față de trecutul istoric și față de rolul acestei discipline în școală. Organizația se adresează profesorilor de istorie, cercetătorilor, studenților și elevilor, și oricărei persoane interesate în domeniul științelor istorice. Înscrierea se face pe bază de cerere individuală, însoțită de recomandarea unui membru SȘIR. În prezent SȘIR are 36 de filiale, dintre care două în Prahova, la Ploiești (condusă de prof. Carmen Băjenaru) și Câmpina (prof. Gheorghe Râncu).

 

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.