Joi, 23 Mai 2019 15:05

Schimb de experienţă între un liceu din Carquefou şi Colegiul Naţional IL Caragiale din Ploieşti

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

"Trebuie să reînviem limba franceză"

Eli Toma

Liceului Honore-D'Estienne-D'Orves, din Carquefou, localitate cu 20.000 de locuitori de lângă Nantes, condusă de directoarea Carmen Petre, profesoară de biologie, se află în această săptămână la Ploieşti pentru un schimb de experienţă cu Colegiul Naţional Ion Luca Caragiale.

15 elevi din Carquefou, oraşel din buza Atlanticului, din Loire-Atlantique, un fel de Câmpina faţă de Ploieşti, stau la familiile colegilor lor din Romania în toată perioada.

"I-am ales foarte simplu pe cei 15. Le-am cerut să argumenteze într-o scrisoare de recomandare pentru ce doresc să vină în Romania. Cele mai bune scrisori au fost paşaportul lor pentru România", a explicat Carmen Petre, o profesoară de loc din Pucheni, şcolită în România şi desăvârşită în Franţa, acolo unde a plecat în 1986.

România "a câştigat" lupta cu Cehia, deoarece liceul din Franţa avea posibilitatea unei colaborări şi cu o instituţie similară din Cehia.

"Scopul acestui parteneriat este de a reînvia şi a promova limba franceză, o limbă pe care mulţi au uitat-o nemeritat, deşi ne lăudam peste tot că suntem filofrancezi", a explicat profesorul Vasile Moga, şeful catedrei de franceză de la "Caragiale".

Elevii vor elabora o lucrare comună, "Enciclopedia animalelor".

 

Cei 15 copii francezi şi cele trei profesoare ce-i însoţesc au sosit la Bucureşti în aceeaşi aeronavă cu "fugarul" Radu Mazare şi au avut ceva emoţii la aterizare, cu furtuna care s-a abătut luni asupra Capitalei.

Tinerii francezi au recunoscut că, iniţial, au avut de trecut peste prejudecăţile pe care le aveau despre România. Au laudat mâncarea românească şi oraşul şi au descris într-un singur cuvânt primele lor impresii despre Romania: "Prietenie" şi "Bucurie".

De-a lungul săptămânii, românii şi francezii au desfăşurat acţiuni comune: prezenţa la ore, festival artistic la Colegiul Naţional IL Caragiale, vizite la Muzeul Ceasului, la Biblioteca Naţională şi Palatul Parlamentului, de la Bucureşti, sau la Castelul Peleş, de la Sinaia şi Castelul de la Bran.

Românii le vor întoarce vizita colegilor francezi  în octombrie.

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.