Joi, 30 Mai 2019 14:08

ADMITERE LICEU - Sindicatele amenință cu proteste, după decizia mutării a mii de locuri la profesională. F. "Spiru Haret": Se va ajunge la disponibilizări

Scris de  Andrei Costache
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ministerul Educației a transmis, în teritoriu, cifrele de școlarizare pentru anul școlar 2019 - 2020, unitățile urmând să anunțe, în curând, ofera pentru admiterea din această vară. Problema este că au fost tăiate numeroase locuri, unele transformate în clase la profesională, iar sindicatele avertizează că, în acest fel, se va ajunge la disponibilizarea de cadre didactice și la creșterea abandonului școlar.

"Federația Sindicatelor din Educație «SPIRU HARET» consideră că Ordinul Ministerului Educației Naționale nr. 4057/28.05.2019, privind repartizarea, pe județe, a cifrelor de școlarizare pentru învățământul preuniversitar de stat, în anul școlar 2019 -2020, va conduce la creșterea abandonului școlar. Multe dintre inspectoratele școlare județene sunt în situația de a tăia până la 35 de clase de liceu și de a le transforma în clase de școală profesională", arată sindicaliștii.

Citiți și:  Inspectoratele școlare au primit planul de școlarizare cu locurile de la liceu

„Prin ordinul emis, ministrul educației, Ecaterina Andronescu, pune lacătul pe mai multe licee din țară și le transformă în școli profesionale. Nu spunem că nu suntem de acord cu reformarea sistemului, dar reforma trebuie făcută în urma unei analize în teritoriu, și nu din biroul ministrului, peste noapte. Riscăm, dacă acest ordin nu se schimbă, să ne trezim cu o creștere a abandonului școlar. Sunt județe precum Dolj, Olt, Sibiu, Vâlcea, Timiș, Iași, Cluj, Brașov, Galați, Teleorman, unde inspectoratele au diminuat deja locurile la liceu, iar acum sunt puse în situația de a mai reduce până la 34 de clase. În plus, există riscul ca multe cadre didactice să fie disponibilizate“, a declarat Marius Ovidiu Nistor, președinte FSE „SPIRU HARET“.

Sindicaliștii spun că acest act normativ nu a fost supus dezbaterii în cadrul Comisiei de Dialog Social, care avizează sau nu actele propuse de MEN. "În condițiile în care MEN nu va reveni asupra actului normativ, federația, în colaborare cu asociațiile de părinți și elevi, va demara acțiuni de protest", se mai arată în comunicatul federației.

Ecaterina Andornescu a anunțat, acum aproximativ două luni, că prin cifra de școlarizare se va asigura reglajul astfel încât elevii cu medii foarte mici să nu mai poată ajunge la liceu.

Și Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ i-a cerut ministrului Educației să retragă de urgență ordinul privind planul de școlarizare 2019-2020. "Considerăm că, în acest moment, ministrul Educației face o eroare gravă, bulversând zeci de mii de elevi, care urmează să se înscrie la liceu sau școli profesionale, părinți și cadre didactice. În plus, sunt colegi de-ai noștri, din cadrul liceelor, afectați direct, pentru că vor fi obligați să intre în restrângere de activitate, ceea ce înseamnă că, cel puțin unii dintre ei, vor rămâne fără posturi.  Ordinul privind planul de școlarizare 2019-2020 emis în cursul zilei de ieri, 28.05.2019, de Ministerul Educației Naționale, prevede crearea a 57.000 de locuri la școlile profesionale, cu 26.000 de locuri în plus față de anul școlar în curs. Discuțiile între reprezentanții Ministerului Educației Naționale și federațiile sindicale reprezentative din învățământul preuniversitar, pe tema dezvoltării învățământului profesional și dual în România, au avut loc de nenumărate ori și s-a precizat de fiecare dată că pentru aceasta este necesar să se țină cont de solicitările concrete ale operatorilor economici", arată FSLI.

Citiți și: ADMITERE 2019 | Ministerul Educației a tăiat peste 30.000 de locuri la clasa a IX-a din învățământul de zi, pentru anul școlar 2019 -2020

Sindicaliștii o acuză pe Ecaterina Andronesu că, "în dispreț față de argumentele aduse de reprezentanții FSLI și față de avizele Comitetelor Locale de Dezvoltare a Parteneriatului Social (CLDPS) în care activează toți partenerii sociali implicați în dezvoltarea învățământului profesional și dual, promovează un ordin cu cifre de școlarizare nerealiste și discriminatorii, obligând elevi cu medii sub 5 să meargă spre învățământul profesional și dual, condiție neprecizată de nici o metodologie, deci ilegală". 

 “Este o strategie complet greșită să se taie clasele de liceu și să le înființezi la școlile profesionale cu câteva zile înainte de terminarea cursurilor pentru clasele a VIII-a, fără să faci o analiză completă, în condițiile în care nimeni nu știe dacă există, în primul rând, solicitări ale agenților economici pentru locurile propuse, apoi baza materială imperios necesară pentru acest tip de învățământ și cadre didactice pentru pregătirea practică. În școlile profesionale elevii merg să învețe meserie, nu teorie. Trebuie precizat un lucru esențial: operatorii economici au solicitat, până la data de 23 noiembrie 2018, școlarizarea elevilor în învățământul dual și profesional, cifrele solicitate de aceștia nefiind în concordanță cu cele din planul de școlarizare propus pentru anul școlar 2019-2020. De asemenea, se încalcă prevederile OMEN nr.5402/2018 cu privire la calendarul etapelor și acțiunilor pentru stabilirea cifrei de școlarizare în învățământul dual și profesional pentru anul școlar 2019-2020, care precizează că, până la data de 12 decembrie 2018, inspectoratele școlare definitivează situația cu locurile propuse pentru învățământul dual și profesional", a declarat președintele FSLI, SImion Hăncescu

Acesta spune că sindicatul ar fi de acord cu o creștere a numărului de locuri în școlile profesionale, dar "dar după un plan care să răspundă nevoilor reale și actuale ale pieței muncii, nu să ajungem apoi în situația în care aruncăm în câmpul muncii absolvenți care nu au unde să lucreze. În plus, acest plan trebuie introdus gradual”, a declarat președintele FSLI, Simion Hăncescu.

 

 

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.