Luni, 19 August 2019 12:09

O nouă promoţie de excepţie la Colegiul Militar din Breaza! Absolvenții de la „Dimitrie Cantemir” deschid listele de admitere la academii şi facultăți

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

După ce s-au remarcat, an de an, pentru rezultatele la Bacalaureat, absolvenţii de la Colegiul Militar „Dimitrie Cantemir” din Breaza reuşesc o nouă performanţă, mulţi dintre ei deschizând listele de admitere la academiile militare şi facultăţi.

De-a lungul anilor, Colegiul Militar „Dimitrie Cantemir” de la Breaza s-a remarcat prin rezultatele elevilor și absolvenților săi, la concursurile și olimpiadele naționale și internaționale, dar și la Bacalaureat. Nu de puține ori, liceul s-a numărat printre puținele unități de învățământ din țară cu prezență și promovabilitate de 100% la acest examen. Iar 2019 nu a fost o excepție.

Toți cei 111 candidați înscriși la sesiunea de vară au luat examenul, cu medii cuprinse între 7,1 și 10, iar numele unora dintre ei s-au regăsit în deschiderea listelor, la admiterea la facultate.

Emilia-Elena Pătrulescu a fost prima admisă, cu media 9,95, în Academia Tehnică Militară „Ferdinand I”, la programul de studii Topogeodezie și automatizarea asigurării topogeodezice, urmată pe poziţia a treia de absolventul Andrei Tudor cu media 9,85, ambii obţinând 10 la testul scris. „Am reușit să adun premii și medalii la concursurile de orientare și cros feminin, cele mai importante fiind cele câștigate la «spartachiadele» organizate între liceele militare la care am luat parte în toți cei 4 ani. Alegerea carierei nu a fost o decizie ușor de luat, gândindu-mă la ce voiam să devin încă din clasa a X-a. Am pornit de la gândul de a ajunge un ofițer în Forțele Terestre, dar după sute de întrebări şi frământări am ales profesia de inginer, dorind să studiez Topogeodezia și automatizarea asigurării topogeodezice. Încă din școala generală am fost atrasă de calculul matematic, iar în liceu am fost fascinată de hărțile traseelor pe care concuram: curbele de nivel, obiectele specifice, fiecare nuanță de culoare folosită. Deși am ocupat un loc fruntaș în urma examenului de admitere, obiectivul meu a fost să folosesc fiecare noțiune învățată pentru a da tot ce am avut mai bun de oferit”, spune tânăra studentă. „Cei 4 ani în liceul militar m-au învățat să lupt pentru ceea ce îmi doresc și să nu renunț niciodată la visul meu. Am țintit sus și am reușit să adun calitățile necesare pentru a deveni ofițer al Armatei Române: simțul răspunderii, onestitatea, dăruirea”, a mai mărturisit Emilia.

Cristina-Mihaela Ioniţă a avut și ea cea mai mare medie de admitere, la programul de studii Echipamente şi sisteme electronice militare, electronică-radioelectronică de aviație, de la Academia Tehnică Militară „Ferdinand I”. Cristina a finalizat studiile liceale în primii zece din promoţie, reuşind aceeaşi performanţă şi la examenul naţional de Bacalaureat, unde a obţinut media 9,70. Aceste succese au fost încununate de reuşita de excepţie realizată la concursul de admitere în Academia Tehnică Militară „Ferdinand I”, unde a obţinut singura medie de 9, fiind prima admisă, la programul de studii amintit, cu 9,43. „Fiind atrasă de materiile exacte, lucrul practic, disciplină și ordine, cariera militară s-a dovedit a fi alegerea potrivită. De-a lungul acestor ani am participat la diverse olimpiade si concursuri școlare atât la română cât și la matematică, reușind să obțin de fiecare dată câte un premiu. Nu am încetat niciodată să muncesc. Ultimul an, cel decisiv, a fost pe cât de solicitant, pe atât de neuitat. Am învățat cât de importante sunt legăturile create, am învățat să îmi asum responsabilități și să coordonez o companie de elevi, fiind elev gradat, iar finalul a fost unul memorabil, încununat cu multe reușite, satisfacție și bucurii. În «Cantemir», am reușit să mă dezvolt și pe parte artistică, participând la concursuri şi spectacole artistice, dar şi la atelierele de creație organizate între liceele militare. Tot aici, participând la evenimente organizate de Aviația Română, m-am lăsat fascinată. Astfel, visul ce m-a însoțit încă din primul an de liceu și atracția față de înălțimile cerului s-au reunit şi m-au ajutat să îmi aleg specializarea: echipamente și sisteme electronice și radioelectronice militare de aviație”, a mărturisit Cristina, după aflarea rezultatului la admitere.

Note de 10 au primit şi absolvenţii Andrei Paraschiv, Vasile-Cristian Figher şi Dan-Alexandru Bădăluţă, la programele de studii Echipamente şi instalații de aviație, Construcţii şi fortificaţii, respectiv Comunicații pentru apărare și securitate, cei trei fiind admiși cu medii cuprinse între 9,94 şi 9,95. În total, 32 de „cantemirişti”, dintre care opt fete,se vor forma, din acest an, ca ingineri la Academia Tehnică Militară „Ferdinand I”.

Aviaţie

Marian Oprea şi Constantin Chirac au deschis și ei seria candidaților admiși la Academia Forţelor Aeriene „Henri Coandă” Braşov, la specializarea Managementul traficului aerian - arma controlor trafic aerian/FA şi FN. „Ceea ce liceul m-a învăţat foarte mult este faptul că în orice situație ar fi cel de lângă mine, trebuie să-l susțin şi să-l ajut cu orice preț, de aici rezultând şi prietenia puternică”, spune Marian Oprea.

Tot la Brașov, din această toamnă, va studia un alt „cantemirist”, Andrei-Ioan Coman, care a aoptat pentru specializarea Management în aviaţie - arma aviaţie naviganţi/PILOŢI/elicopter/FN, la care a fost, de asemenea, primul admis. „Sunt foarte bucuros că am reușit să promovez examenul de admitere la Academia Forţelor Aeriene «Henri Coandă» şi să intru la această specializare! Visul meu a devenit realitate datorită muncii depuse şi timpului acordat învațăturii! Debutul meu în viața militară și primii pași spre o carieră de succes i-am făcut la o vârstă fragedă, în Cetatea lui Cantemir, unde am reușit să îmi formez un caracter puternic alături de colegi, cu care am legat prietenii trainice”, a mărturisit viitorul pilot. 19 băieţi şi 4 fete, absolvenți ai colegiului de la Breaza, se vor pregăti pentru a-şi desfăşura activitatea atât la sol, cât şi deasupra norilor, în funcţie de opţiuni.

Marină

Și absolvenţii „cantemirişti” care au optat să se formeze ca ofiţeri de marină în Academia Navală „Mircea cel Bătrân” din Constanţa au dovedit că prin muncă, seriozitate, dăruire şi pasiune pentru specializarea aleasă se poate atinge ţelul dorit. Rezultatele obţinute la concursul de admitere sunt notabile, anunță reprezentanții colegiului, subliniind că nouă dintre cei şaisprezece absolvenţi au obţinut nota 10. Este vorba despre Robert Andrei Nicolas Barbu, Florin Valentin-Ionuț Dan, Florin George Ciociu, Octavian-Nicolae Bobe, Claudiu-Marian Putinaru, Alexandru-Lucian Mircescu, Cosmin-Valentin Dinu, Cosmin Alexandru Mielu, Florian Mareș. Alți șase colegi de-ai lor au obţinut nota 9,50 şi un absolvent a obţinut nota 8,50 la testul scris, la Facultatea de inginerie marină, program de studii „Navigație, hidrografie și echipamente navale, IF”. La programul de studii „Electromecanică navală, IF” s-a obţinut o notă de 9.

Acum patru ani, Maria Alexandra Bobolocu avea cea mai mare medie de admitere la Colegiul Naţional Militar „Dimitrie Cantemir”, după ce obţinuse 10 la testul grilă de verificare a cunoştinţelor. Astăzi, ea este singura absolventă din promoția 2019 a colegiului din Breaza care a intrat la Institutul Medico-Militar „Carol Davila”. Dascălii ei spun că fosta lor elevă s-a distins printr-o modestie aparte, prin conduită ireproşabilă, prin rezultate care constituie fundamentul pentru îndeplinirea visului, acela de a deveni medic militar. „În copilărie, fiecare dintre noi își conturează visele. În timp ce unii voiau să devină, în același timp, astronauți, polițiști sau profesori, eu am știut că vreau să devin «doctoriță». Mereu mi-a plăcut să țintesc cât mai sus, mereu am vrut mai mult de la mine, mereu am ales calea care îmi deschidea un orizont cu cât mai multe provocări. Nu oricine își poate alege acest drum; știam că examenul de admitere la Institutul Medico-Militar «Carol Davila» nu avea să fie unul ușor, având în vedere că urma să concurez cu elevi bine pregătiți ce veneau de la alte instituții de prestigiu, de la alte profiluri în cadrul cărora aveau mai multe ore de pregătire pentru materiile care fac subiectul acestui examen de admitere (biologia, chimia, fizica). Din acest punct de vedere am fost într-un ușor dezavantaj, dar am înțeles că, pentru mine, această pregătire presupune sacrificiu, curaj și focusare. Recunosc, au fost momente în care cădeam pe gânduri şi simțeam cum stresul îmi taie toată răsuflarea, dar am continuat... și iată-mă, povestind și simțind încă emoțiile de la 24 iulie, data examenului, despre reușita mea! Le mulțumesc celor care mi-au fost cu adevărat aproape, care au plâns alături de mine atunci când era greu și care s-au bucurat pentru mine și alături de mine atunci când am reușit, mulțumesc liceului care m-a găzduit timp de patru ani de zile şi care m-a învățat o multitudine de lecții necesare formării mele. Iar colegilor mei mai mici, care și-au ales să urmeze acest drum, dar şi celor care încă mai rătăcesc printre visele lor şi sunt indeciși cu privire la o carieră în medicină, țin să le urez mult succes şi putere de muncă (pentru că, în definitiv, despre multă muncă este vorba)!”, a mărturisit performera noastră Alexandra.

10 dintre cei 24 de absolvenţi care se vor pregăti la Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, Sibiu, în armele şi specialităţile pentru care au optat, au obţinut medii peste 9, au mai anunțat reprezentanții colegiului, precizând şi că doi dintre absolvenţii „cantemirişti” se vor pregăti la Facultatea de comandă şi stat major, specialitatea Logistică, din cadrul Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”.

Absolvenţii care nu au fost admişi în instituţiile militare de învăţământ superior îşi vor desăvârşi pregătirea profesională într-o unitate de învăţământ postliceal militar. 

(Sursa foto: Colegiul Militar „Dimitrie Cantemir” Breaza)

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.