Vineri, 06 Septembrie 2019 12:09

Avertismentul lansat de autorități pentru părinții care și-au înscris copiii la grădinițe private

Scris de  Ioana Rădulescu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Agenţia Romană de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP) a lansat un avertisment pentru cei care au ales să-și înscrie copiii la grădinițe particulare, pe fondul numărului mare de reclamații înregistrat în utima perioadă împotriva unor unități de învățământ din această categorie. Reprezentații Agenției le recomandă acestora să solicite, la grădinița pentru care optează, toate autorizaţiile şi aprobările prevăzute de lege, adică:

  • Ordinul de Ministru – de autorizare de funcţionare provizorie sau de acreditare – pentru furnizorii de educaţie definiţi ca atare de lege - grădiniţe, şcoli, licee şi altele similare.
  • Autorizaţie de securitate la incendiu (sau alt document emis de ISU, după data de 30 septembrie 2017, care atestă încadrarea spaţiilor respective în excepţiile prevăzute de lege) – pentru toţi furnizorii de astfel de servicii.
  • Autorizaţie sanitară de funcţionare, în care este specificat tipul de activitate derulat (codul CAEN respectiv) – pentru toţi furnizorii de astfel de servicii.
  • Avizul Inspectoratului de Stat în construcţii, având la baza acordul vecinilor – în cazul derulării acestor servicii în spaţii care au avut destinaţie de locuinţa, dar care şi-au schimbat destinaţia.

"Pot desfăşura activităţi de învăţământ preuniversitar şi pot utiliza denumirile de liceu, scoala, grădiniţa sau altele similare numai unităţile de învăţământ preuniversitar autorizate să funcţioneze provizoriu ori acreditate. în conformitate cu prevederile legale, furnizorul de educaţie are dreptul de a gestiona personal didactic şi de a înscrie elevi numai după obţinerea autorizării de funcţionare provizorie, ordinul ministrului emis în acest sens fiind actul de înfiinţare pentru unitatea respectivă de învăţământ.

 Pentru informare, cei interesaţi pot accesa şi ghidul elaborat de ARACIP (actualizat), care  poate  fi  descărcat de pe site-ul ARACIP, https://beta.aracip.eu la Secţiunea «Ce trebuie să ştiu despre funcţionarea legală a unităţilor de învăţământ».

 De asemenea, în situaţia constatării funcţionarii unor furnizori de servicii pentru copii care nu respecta prevederile legale, părţile lezate pot sesiza organele competente ale statului", se arată în comunicatul ARACIP.

 

 

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.