Alex Calinoiu

Alex Calinoiu

Preşedintele PSD Prahova şi al Consiliului Judeţean, Bogdan Toader, i-a sugerat primarului Ploieştiului, liberalul Adrian Dobre, să îşi încheie prematur mandatul şi să accepte o aşa-zisă promovare într-o altă funcţie politică, declarând că, în opinia sa, aceasta ar fi singura variantă ca edilul să plece din Primărie cu o imagine cât de cât bună. Declaraţiile, făcute miercuri într-o conferinţă de presă, alimentează unele zvonuri care circulă de câteva zile în mediul politic, în contextul în care schimbarea guvernării ar urma să elibereze posturi tentante pentru mulţi în ministere sau prefecturi.

Conducerea PSD Prahova n-a ratat ocazia pentru a-l ataca pe primarul Ploieştiului, reproşându-i un "mandat dezastruos", o "gândire distructivă", "zero realizări" sau, hai, maxim una şi promovarea de oameni fără valoare. Bogdan Toader a afirmat că are informaţii că reprezentanţii PNL i-ar pregăti lui Adiran Dobre o "ieşire elegantă", dând de înţeles că aceştia nu mai au încredere în şansele lui de a câştiga în 2020 un al doilea mandat. În acest context, i-a sugerat primarului să accepte funcţia de prefect al judeţului sau o eventuală numire ca ministru în eventualitatea în care i s-ar face o propunere de acest gen, în contextul în care PNL se pregăteşte de intrarea la guvernare.

"Dacă mă întrebaţi pe mine, domnul Dobre deja se gândeşte la un exit foarte frumos, deja am auzit din partea unor membri PNL că este nominalizat la un minister sau prefect în judeţul Prahova. Aici se pune o singură problemă, înseamnă că îşi asumă foarte clar că a avut un mandat dezastruos, că a avut zero realizări. Dintre cele mai cunoscute cred că este achiziţia a zece autobuze pe un credit, tot ce ştiu ca realizare, în rest, că a depus foarte multe proiecte, de 100 de milioane de euro, nu ştiu câte sunt semnate... Automat, nu este în implementare dacă nu este semnat, este în precontractare sau în alt stadiu. Dar faptul că are zero realizări şi se gândeşte la o ieşire cât mai frumoasă din această funcţie, astfel încât să arunce pe PSD şi ALDE toată povara unei guvernări locale dezastruoase, înseamnă că a realizat în sfârşit că nu este omul potrivit pentru această funcţie, lucru pe care puteam şi noi să i-l spunem acum vreo doi ani, când ne-am dat seama că nu are o conducere constructivă, ci una distructivă, promovând oameni fără valoare, asigurându-se că nu există o conducere stabilă. Să schimbi secretarul municipiului de cinci ori este o greşeală, să intri în conflict cu directorul Economic, care îţi asigură toată sustenabilitatea proiectelor, este o gândire distructivă", a declarat preşedintele PSD Prahova, Bogdan Toader.

   

După moţiunea de cenzură, demiterea Guvernului Dăncilă şi propunerea lui Ludovic Orban ca premier, parlamentarii din Partidul Social Democrat anunţă că nu vor asigura cvorumul la votul pentru viitorul cabinet. Preşedintele PSD Prahova, Bogdan Toader, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că deputaţii şi senatorii social-democraţi din judeţ nu vor participa la vot, decizia fiind luată în forul de conducere al filialei. Mai departe, deputaţii au declarat că ar fi dispuşi, în principiu, să refuze mai multe propuneri de premier - chiar dacă ar echivala cu pierderea mandatelor şi alegeri parlamentare anticipate - dacă vor concluziona că asta va ajuta imaginea partidului.

La conferinţa de presă au participat Bogdan Toader, preşedintele PSD Prahova, Cristian Ganea, preşedintele PSD Ploieşti, şi deputaţii Laura Fulgeanu-Moagher şi Rodica Paraschiv. Cu această ocazie, Toader a anunţat că decizia în ComitetuL Executiv a fost ca parlamentarii social-democraţi să nu ia parte la vot, preşedintele organizaţiei judeţene detaliind şi situaţia senatorului Emanoil Savin, care a părărsit acum câteva săptămâni grupul PSD. "Domnul senator Savin nu s-a prezentat la votul pentru moţiune. Vă pot asigura că şi în această perioadă discutăm mult, pe diverse teme, este alături de noi şi votează în continuare în grupul PSD, chiar dacă este senator independent. Nu a luat o decizie cu privire la traseul lui politic, se va gândi până la 1 ianuarie. Decizia sa nu a fost deloc uşoară. Dumnalui a fost foarte supărat că nu s-au luat unele măsuri concrete care fuseseră promise, ca autostrada sau centurile ocolitoare pentru oraşele de pe Valea Prahovei. Toţi parlamentarii PSD Prahova vor păstra aceeaşi linie ca până acum. Gândirea social-democrată este una", a declarat preşedintele PSD Prahova.

"Noi, în cadrul ComitetuluI Executiv pe care l-am avut luni, am avut o discuţie cu primarii şi consilierii noştri şi s-a stabilit foarte clar că mandatul cu care pleacă parlamentarii de Prahova este unul de a nu asigura cvorumul necesar pentru învestirea Guvernului. Trebuia ca domnii care şi-au asumat această decizie de a da jos Guvernul PSD să îşi asigure singuri cvorumul", a mai declarat preşedintele PSD Prahova.

Bogdan Toader a vorbit şi despre pregătirile pentru alegerile prezidenţiale din luna noiembrie. "Am intrat în dispozitiv de campanie, să ştiţi că suntem foarte ambiţionaţi de ceea ce s-a întâmplat. Consider, mai mult decât atât, că vom obţine un scor foarte bun la aceste alegeri, pentru că acum nu avem altceva de făcut decât să arătăm că ceea ce am făcut noi a fost bine, că ne-am gândit în primul rând la cetăţeni şi trebuie să intrăm în contact mult mai mult cu oamenii. Sunt sigur că doamna Dăncilă va ajunge în turul II, cu domnul Iohannis", a mai declarat Bogdan Toader. Rugat să detalieze la ce se referă prin "scor foarte bun", preşedintele PSD Prahova a spus că se aşteaptă ca în judeţ candidatul formaţiunii să obţină în turul I al alegerilor prezidenţiale "undeva în jurul a 30%", în media estimată la nivel naţional.

Într-o perioadă în care se destramă sau formează alianţe politice, social-democraţii prahoveni au discutat şi despre perspectiva unei eventuale colaborări cu Pro România, declarând că se opun cât timp la conducerea formaţiunii respective se află Victor Ponta.

   

Autorităţile ploieştene vor să condiţioneze acordarea unor facilităţi de la bugetul local în sezonul de iarnă de plata dărilor către bugetul local şi plata salubrităţii. Consilierii locali pregătesc o modificare legislativă, prin care să nu mai permită acordarea subvenţiei la căldură decât după ce beneficiarii vor face dovada că sunt la zi cu taxele şi impozitele şi că au un contract de salubritate.

Propunerea a fost discutată în şedinţa din această săptămână a Consiliului Local Ploieşti, în timpul dezbaterilor la un proiect de hotărâre care viza o nouă taxă, majorată, de salubritate, pentru persoanele fără contracte. Pentru a determina oamenii să intre în legalitate, consilierul PSD Ştefan Dănescu, preşedintele comisiei interne de patrimoniu a CL Ploieşti, a propus includerea unei condiţionări care să vizeze acordarea ajutorului de încălzire. Măsura nu a fost adoptată în şedinţa respectivă, consilierii căzând de acord ca ea să fie discutată pe larg în momentul în care vor fi aprobate condiţiile pentru acordarea ajutorului în sezonul rece.

De asemenea, conducerea Serviciului Public Finanţe Locale a propus şi includerea condiţiei ca ajutorul de încălzire să fie acordat în funcţie de plata dărilor către bugetul local.

CITIŢI ŞI:

Taxă majorată pentru ploieştenii fără contract de salubritate

   

Consiliul Local Ploieşti a aprobat, în şedinţa de luni, o nouă taxă de salubritate, aplicabilă persoanelor fizice şi juridice fără contracte cu operatorul specializat. Măsura e menită să determine oamenii să intre cât mai rapid în legalitate, însă are o singură problemă. Ce-i drept, majoră: taxa e mai mică decât tariful lunar cu penalitatea pentru necolectarea selectivă!

Ploieştenii fără contracte de salubritate vor fi nevoiţi să plătească la bugetul local o taxă specială, în valoare de 12 lei pe lună. În contextul în care tariful standard este de 9,5 lei, măsura e menită să îi determine pe aceştia să intre cât mai rapid în legalitate. În egală măsură, ea vine ca o compensaţie pentru operatorul de salubritate, care reclamase în repetate rânduri că, faţă de populaţia estimată în caietul de sarcini, când s-a prezentat la licitaţie, are o lipsă de zeci de mii de plătitori. Totuşi, această taxă, în varianta aprobată luni de forul legislativ local, are o mare problemă, în contextul în care, recent, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară "Parteneriat pentru Managementul Deşeurilor" Prahova a stabilit pentru Ploieşti şi alte localităţi urbane o penalitate pentru necolectarea selectivă a deşeurilor, care conduce la situaţia în care tariful real de salubritate ajunge la 13,22 lei pe lună de persoană. Cu alte cuvinte, la un calcul simplu, e mai economic să n-ai contract, în condiţiile în care oricum colectarea selectivă e greu de făcut în municipiu, iar toate indiciile arată că penalitatea respectivă se va aplica aproape din oficiu.

Conform proiectului de hotărâre aprobat de Consiliul Local Ploieşti, trebuie să plătească această taxă toate persoanele care nu au contract cu operatorul, dar şi cele care locuiesc într-un imobil pentru care există contract, dar a fost declarat un număr mai mic de persoane decât cel real. Din suma totală, 9,5 lei va ajunge la Rosal, iar diferenţa va fi oprită de Serviciul Public Finanţe Locale Ploieşti, pentru a-şi acoperi propriile cheltuieli generate de impunerea acestei dări.

În cazul persoanelor juridice, taxa de salubritate va fi de 519,34 lei pe lună, din care mai puţin de 230 de lei va ajunge la operator.

Taxa nu este o noutate în Ploieşti, ea existând, în acte, de vreo patru ani, doar că n-a fost aplicată şi nici nu fusese până acuma ctualizată după creşterea tarifelor de salubritate.

   

Primarul municipiului Ploieşti, Adrian Dobre, a solicitat, potrivit unor surse din administraţia locală, cercetarea în comisia de disciplină a directorului de la Clubul Sportiv Municipal, Cristian Nica, în urma unui scandal sexual izbucnit la finalul lunii trecute şi care vizează unul dintre angajaţii clubului. Lui Nica i s-ar reproşa, potrivit aceloraşi surse, că n-ar fi gestionat corect situaţia, una extrem de gravă.

Scandalul a izbucnit la finalul lunii septembrie, când mama unei fete în vârstă de 13 ani, care face handbal la CSM Ploieşti, a povestit că aceasta a fost pipăită în vestiar de către un kinetoterapeut. Ulterior au apărut acuze că bărbatul ar fi avut pentru o lungă perioadă un comportament inadecvat, fiind acuzat inclusiv că stătea în vestiarul fetelor când acestea se dezbrăcau sau făceau duş şi că le-ar fi atins în zonele intime. În urma acuzaţiilor, Poliţia Prahova a deschis un dosar penal, iar primarul Dobre a reacţionat rapid, solicitându-i conducerii CSM să elimine orice contact pe care angajatul respectiv l-ar mai putea avea cu sportivele, cel puţin până la finalizarea anchetei penale.

Acum, potrivit unor surse din Primărie, Adrian Dobre ar fi cerut ca directorul clubului sportiv, Cristian Nica, să ajungă în faţa comisiei de disciplină, acestuia reproşându-i-se, din câte se pare, că nu ar fi luat toate măsurile necesare în acest caz. Informaţia nu a fost confirmată oficial de reprezentanţii Primăriei. Totuşi, viceprimarul Cristian Ganea a avut vineri o reacţie, declarând că, din informaţiile pe care le are, Nica a procedat corect. "Conducerea CSM a luat măsurile corecte şi imediate. În ziua în care s-a auzit de acele acuzaţii foarte grave, asistentul respectiv a fost îndepărtat din vestiarul fetelor. Mai departe, având în vedere că există acuzaţii de la un părinte şi cel puţin două fete, mi se pare normal să aşteptăm concluziile anchetei penale", a precizat Cristian Ganea.

   

Moţiunea de cenzură introdusă de partidele de opoziţie a fost adoptată, joi, de Parlament, ceea ce duce la demiterea membrilor cabinetului Dăncilă. Moţiunea a primit 238 de voturi favorabile şi 4 împotrivă, în timp ce parlamentarii PSD au fost prezenţi în sală însă nu au votat.

Guvernul PSD este demis, dar rămâne deocamdată pe funcție ca interimar, până când Președintele Klaus Iohannis va propune, în urma consultărilor, un nou premier care să vină cu o nouă echipă de miniştri în faţa Parlamentului. Dacă noul Cabinet primește 233 de voturi în Parlament, va fi învestit și poate asigura guvernarea. Dacă, însă, forul legislativ va respinge prin vot două cabinete consecutiv, se declanșează alegeri anticipate pentru Parlament, amintesc analiştii.

Au votat alături de PNL mai mulți deputați ai minorităților, în jur de 7, precum și fostul președinte al organizanizației de tineret a PSD, Gabriel Petrea, relatează Digi 24.

Cristian Lungu și Cornel Olar, ambii cu probleme de sănătate, dar și parlamentarii UDMR, au fost apludați când au votat moțiunea de cenzură, mai notează sursa citată.

   

Naţionala de juniori joacă joi seară, la Ploieşti, un meci important cu Ucraina U21, ocazie cu care autorităţile au impus mai multe restricţii de trafic în apropierea stadionului "Ilie Oană". Implicit, toate traseele de transport în comun care treceau prin zonă vor fi şi ele deviate.

În intervalul  18:30 - 23:00, traseele 5, 7, 22/22b, 28, 36, 44b, 104, 106 si 302 vor  circula,  astfel:

Traseul 5: Sp. Judetean – Cart. M. Bravu
- pe  sensul  Sp. Judetean – Cart. Mihai  Bravu,  traseu  normal  pana  pe  str. Stefan  Greceanu,  dupa  care  va  parcurge strazile: N. Balcescu, Dr. Bagdazar, Buna  Vestire, Mircea  cel Batran, Gradinari, stg. Chimiei. Nu  se  pot  utiliza  statiile: Postei, Tabacarie, Razboieni, Neajlov.
- pe  sensul  Cart. Mihai  Bravu – Sp Judetean  va  parcurge  strazile: Chimiei,  Gradinari, Armasi,  Lupeni, Stefan cel Mare, Nicolae Balcescu cu  statie  la  Muzeul de  Istorie, Stefan  Greceanu,  dupa  care  traseu  normal. Nu  se  pot  utiliza  statiile: Neajlov, Tanin, Stadion, Postei.

Traseul 7: Dorobantu – B Rudului
-pe  sensul  Dorobantul - Centru, traseu  normal  pana  la  intersectia  strazilor Mircea cel Batran cu Armasi, stanga Armasi, Lupeni, Stefan cel  Mare, Nicolae  Balcescu cu  statie  la  Muzeul  de  Istorie, dupa care ruta cunoscuta. Nu  se  pot  efectua  statiile: Scoala 9  si  Biserica  Armoniei.
- pe sensul B Rudului – Dorobantu, ruta nu  se  modifica

Traseul 22/22b: Auchan/Selgros– Bariera Unirii
- pe sensul  Auchan/Selgros – B Unirii, ruta nu  se  modifica
- pe  sensul Bariera  Unirii – Auchan/Selgros, va  parcurge  strazile  Lupeni, dupa  care  dr. Stefan  cel  Mare , Nicolae  Balcescu cu  statie  la  Muzeul  de  Istorie, dupa care ruta cunoscuta. Nu  se  pot  efectua  statiile: Scoala 9  si  Biserica  Armoniei

Traseele  28, 36, 44b,106: Centru – UZTEL
- pe  sensul  Centru – UZTEL va  parcurge  strazile: Buna  Vestire, Mircea  cel Batran, Gradinari,  Mihai  Bravu,  dupa  care  traseu  normal. Nu  se  pot  utiliza  statiile: Maternitate  si  Gradinari.
- pe  sensul  UZTEL – Centru,  traseu  normal  pana  in  statia  FERO,  dupa  care  se  vor  parcurge  strazile: Gradinari, Armasi,  Lupeni, Stefan cel Mare, Nicolae Balcescu cu  statie  la  Muzeul  de  Istorie,. Nu  se  pot  utiliza  statiile: Maternitate, Gradinari si Biserica  Armoniei. Traseul 106 nu este afectat pe acest sens.

Traseul   104: Armoniei – UZTEL
- pe  sensul  Armoniei – UZTEL va  parcurge  strazile: Armoniei, Mihai Bravu, Nicolae  Balcescu, Dr. Bagdazar, Buna  Vestire, Mircea  cel Batran, Gradinari,  Mihai  Bravu  dupa  care  traseu  normal. Nu  se  pot  utiliza  statiile: Maternitate  si  Gradinari.
- pe  sensul  UZTEL – Armoniei, traseu  normal  pana  in  statia  FERO,  dupa  care se vor  parcurge  strazile: Gradinari,  Armasi,  Lupeni, Stefan cel Mare, Nicolae  Balcescu, Armoniei. Nu  se  pot  utiliza  statiile: Gradinari, Maternitate si Biserica Armoniei.

Traseul  302: FERO – P.I.P.
- pe  sensul  FERO – P.I.P.  se  vor  parcurge  strazile: Mihai  Bravu, Gradinari, Armasi,  Lupeni, Stefan cel  Mare, Nicolae Balcescu cu  statie  la  Muzeul de  Istorie, dupa  care  traseu  normal. Nu  se  pot  utiliza  statiile: Maternitate,  Gradinari si Biserica  Armoniei
- pe  sensul  P.I.P.– FERO   traseu  normal  pana  pe  strada Nicolae Balcescu dupa care va parcurge  strazile: Dr Bagdazar cu  statie  la  Muzeul  Petrolului, Buna  Vestire, Mircea  cel Batran, Gradinari,  Mihai  Bravu. Nu  se  pot  utiliza  statiile: Maternitate  si  Gradinari.

"Faţă de cele prezentate, intervalul orar de deviere a circulaţiei mai poate suferi modificări în funcţie de indicaţiile agenţilor de poliţie rutieră a municipiului Ploieşti care vor fi prezenţi în zonă", a mai transmis TCE Ploieşti într-un comunicat de presă.

   

Un autoturism a fost lovit din spate de un TIR şi proiectat în maşina din faţă, în urma impactului două persoane fiind rănite şi necesitând transportul de urgenţă la spital. Accidentul s-a produs miercuri, pe Drumul Naţional 1, pe tronsonul care deserveşte Centura de Vest a municipiului Ploieşti. 

Coliziunea a avut loc în jurul orei 11.15, pe sensul Bucureşti-Braşov, la kilometrul 66+400, aproape de sensul giratoriu recent amenajat de CNAIR în nordul Ploieştiului, în dreptul benzinăriei Lukoil.

Citiţi mai multe detalii pe TelegramaPH.ro!

   

Mai bine de o treime dintre drumurile judeţene din Prahova deschise circulaţiei în sezonul rece sunt "desoperite" în cazul unor eventuale ninsori, în contextul în care Consiliul Judeţean nu a reuşit să găsească firme de deszăpezire pentru patru dintre cele nouă sectoare scoase la licitaţie. Autorităţile dau, totuşi, asigurări că au fost identificate soluţii de urgenţă, în caz că ninge înainte să se finalizeze procedurile de selecţie.

La licitaţia derulată în luna iulie, Consiliul Judeţean a împărţit şoselele în nouă sectoare. Mai corect, sunt opt zone ale judeţului, plus Drumul Judeţean 713, din zona montană, care face legătura cu Dâmboviţa şi are un tronson de 6 kilometri pe teritoriul judeţului nostru. După licitaţie, pentru această şosea şi pentru alte trei sectoare de drumuri judeţene nu a fost găsit un operator dispus să intervină.

Celelalte trei sectoare sunt în zonele Comarnic-Bertea, lotul 7, Chiojdeanca, în estul judeţului, lotul 4, şi Talea-Adunaţi-Breaza, lotul 8, potrivit informaţiilor comunicate marţi de conducerea Consiliului Judeţean Prahova. Autorităţile au reluat procedurile de selecţie pentru loturile rămase neacoperite şi anunţă că deschiderea ofertelor e programată pe 24 octombrie. Cu alte cuvinte, dacă ninge până atunci, circa o treime din drumurile judeţene din Prahova nu ar putea fi deszăpezite. Totuşi, conducerea Consiliului Judeţean dă asigurări că se va putea interveni şi aici, în baza unor proceduri de urgenţă.

"Au rămas patru loturi pentru care nu s-a găsit un operator şi pentru care a fost reluată selecţia. Avem o procedură de urgenţă identificată de Direcţia de Drumuri, care se poate aplica în cazul în care ninge înainte să intre în vigoare noile contracte", ne-a declarat Bogdan Toader, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova.

Noile contracte de deszăpezire scoase la licitaţie vor avea o durată de doi ani. Pentru întregul judeţ, valoarea totală alocată de instituţie depăşeşte 36 de milioane de lei, pentru ambele ierni prinse în contracte.

   

Conducerea Consiliului Judeţean a anunţat că va emite săptămâna viitoare ordinul de începere a lucrărilor în cadrul proiectului european de extindere a Unităţii de Primiri Urgenţe de la Spitalul Judeţean din Ploieşti, cea mai mare unitate medicală din Prahova.

Proiectul, finanţat din fonduri europene, vizează extinderea actualei clădiri a UPU, plus schimbarea circuitelor medicale şi aducerea de aparatură nouă. 

Preşedintele CJ Prahova, Bogdan Toader, a declarat că ordinul de începere a lucrărilor va fi semnat săptămâna viitoare, joi. El a mai explicat că executanţii vor lucra mai întâi la noua construcţie, în partea dreaptă a actualei Unităţi de Primiri Urgenţe, ceea ce înseamnă că, pentru moment, nu va fi nevoie de mutări. Abia când extinderea va fi gata, se va trece la demolarea peretelui despărţitor şi la mutarea UPU în cabinetele de ambulatoriu de la parterul Spitalului Judeţean.

PE ACEEAŞI TEMĂ:

Finanţare de la UE la Spitalul Judeţean din Ploieşti, pentru extinderea şi dotarea UPU

Valoarea totală e estimată la aproape 18,6 milioane de lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă solicitată de la Uniunea Europeană depăşeşte 6,7 milioane. Lucrările sunt estimate să dureze 18 luni.

   

Pagina 1 din 391